De leerlingen van Rembrandt

De late leerlingen van Rembrandt in de kijker CREDITS: Museum Het Rembrandthuis

De late leerlingen van Rembrandt in de kijker CREDITS: Museum Het Rembrandthuis

Rembrandt van Rijn was en is één van de grootste kunstenaars uit de Nederlandse kunstgeschiedenis. Zijn werk vormde een bron van inspiratie voor vele volgelingen en leerlingen, mensen die iets van de grote meester wilden leren. Diezelfde leerlingen brachten zelf ook prachtig werk voort. Museum Het Rembrandthuis biedt die leerlingen nu een eigen expositie van 12 februari tot en met 17 mei.

Museum Het Rembrandthuis kiest in de tentoonstelling voor de leerlingen van Rembrandt die tijdens de laatste periode van zijn carrière onderwijs van hem kregen. Het gaat dan om de periode van omstreeks 1650 tot de dood van Rembrandt in 1669. Deze expositie is de eerste in een reeks tentoonstellingen waarin het kunstonderwijs van Rembrandt centraal staat. In totaal worden zo’n 90 schilderijen, tekeningen en prenten van leerlingen van Rembrandt getoond. Onder de leerlingen bevonden zich Nicolaes Maes, Willem Drost, Abraham van Dijck, Jacobus Leveck, Heyman Dullaert, Arent de Gelder en vele anderen.

De werken van de leerlingen worden aangevuld met enkele werken van Rembrandt. Op die manier wordt de relatie leermeester-leerling duidelijk zichtbaar gemaakt. Daarbij kan alleen al worden gekeken naar de compositieschetsen. Deze zijn exemplarisch voor de wijze van lesgeven van Rembrandt. Maar ook het kleurgebruik, de stijl van de compositie of de wijze waarop een en ander werd gerealiseerd is kenmerkend. Het kunstenaarsvak is traditioneel van meester op leerling overgedragen en dat is te zien aan deze tentoonstelling.

De tentoonstelling Rembrandts late leerlingen – In de leer bij een genie vindt tegelijk plaats met de tentoonstelling Late Rembrandt in het Rijksmuseum en is ook in samenwerking met het Rijksmuseum opgezet.

BRON: Museum Het Rembrandthuis

Lees ook:Koning opent overzichtstentoonstelling Late Rembrandt in Rijksmuseum
Lees ook:Rijksmuseum gaat op vrijdagavond open tijdens Late Rembrandt
Lees ook:Echte Rembrandt in het Rembrandthuis
Lees ook:Amerikaanse verzamelaar leent Hollandse meesterwerken uit
Lees ook:Extra openstellingen Late Rembrandt in Rijksmuseum

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>