ZERO in het kwadraat bij TextielMuseum Tilburg

ZERO in het kwadraat in het TextielMuseum CREDITS LOGO: TextielMuseum Tilburg

ZERO in het kwadraat in het TextielMuseum CREDITS LOGO: TextielMuseum Tilburg

ZERO in het kwadraat toont van 7 februari tot en met 17 mei 2015 in het TextielMuseum Tilburg werken van Henk Peeters, Jan Schoonhoven, Corrie de Boer, Madeleine Bosscher, Marian Bijlenga, Ria van Eyk, Wil Fruytier, Marijke de Goey, Loes van der Horst, Beppe Kessler en Lam de Wolf.
In de tentoonstelling laat het TextielMuseum werken  van twee belangrijke vertegenwoordigers van de Nul-groep, Jan Schoonhoven (1914-1994) en Henk Peeters (1925-2013) zien, maar ook werk van negen kunstenaars die in de collectie van het TextielMuseum zijn vertegenwoordigd. Jan Schoonhoven en Henk Peeters hebben als lid van de internationale ZERO-beweging een belangrijke plaats verworven in de geschiedenis van de beeldende kunst. De andere negen kunstenaars hebben hun wortels in de textielkunst. Deze tentoonstelling vraagt door visuele associaties en thematische ontmoetingen aandacht voor wat de kunstenaars gemeen hebben.

De internationale ZERO-beweging ontstond rond 1960, enkele jaren voor de Amerikaanse Post-Painterly Abstraction en Minimal Art. Het minimalistische en de afwezigheid van expressie delen ze, maar de taal van ZERO is minder anoniem en objectief. Het imago van ZERO en Nul is gebaseerd op monochromie, een voorkeur voor wit, het gebruik van rasters (grids), ritmische composities en herhaling. Daarnaast valt het gebruik van alledaagse materialen en moderne kunststoffen op. Handwerk is belangrijk, waarbij ook gebruik gemaakt wordt van textiele materialen. Henk Peeters noemde dit ‘de warme kant van de abstractie’. Jan Schoonhoven is bekend om zijn witte reliëfs, blinddrukken en (penseel)tekeningen met eenvoudige zwarte lijnen en ritmische patronen. Zijn tekeningen worden vergeleken met boodschappenlijstjes, zijn objecten met jaloezieën, putdeksels en tralies. Henk Peeters’ werk wordt gekenmerkt door regelmaat, symmetrie en monochromie, maar daarnaast is zijn materiaalkeuze opvallend en zeer gevarieerd.

In ZERO in het kwadraat zijn de werken uit de collectie van het TextielMuseum allen gemaakt door vrouwen. Dat is geen opzet, maar ook niet geheel toevallig. Deze kunstenaars hebben hun wortels in de textielkunst en daarbinnen zijn vrouwen traditioneel goed vertegenwoordigd. In hun materiaalkeuze nemen ze alle vrijheid; op het eerste gezicht herinnert weinig meer aan traditionele technieken of materialen.

Wie een kijkje wil nemen bij deze tentoonstelling kan vanaf 7 februari terecht!

BRON: Perssupport.nl

Lees ook:Kunst in wit-rood-zwart
Lees ook:De werkelijkheid van Jan Schoonhoven
Lees ook:TextielMuseum en het Rijksmuseum gaan samenwerken
Lees ook:Stedelijk toont radicale kunst
Lees ook:Museum Prinsenhof toont Leda en de Zwaan

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>