Een ereplaats voor de papegaai van Rubens

Peter Paul Rubens, Heilige familie met papegaai CREDITS: KMSKA

Peter Paul Rubens, Heilige familie met papegaai, KMSKA, © Rik Klein Gotink

Naar aanleiding van de schitterende restauratie van De heilige familie met de papagaai van Peter Paul Rubens (KMSKA) is er vanaf deze maand ereplaats voor dit werk in het Gulden Cabinet. Daarnaast biedt het Museum Rockoxhuis in Antwerpen ruimte voor aandacht voor de papegaai in de beeldende kunst in de 16e en 17e eeuw. Vanaf begin deze maand tot en met 22 februari 2015 staat in de expositie ‘Papegaai, ‘t Cierlijk schoon van haare veren’ de pagegaai centraal. De verenpracht van deze vogel was en is een lust voor het oog en tegelijkertijd een bron van inspiratie voor heel wat kunstenaars.  De papegaai krijgt veel eigenschappen toegedicht: schoonheid, wijsheid, maagdelijkheid, verscheidenheid, minnaar, het zijn er slechts een paar uit een lange rij. Het werk van Rubens was de aanleiding voor de tentoonstelling. Rubens’ Heilige familie met papegaai onderging van midden 2012 tot begin 2014 een grondige restauratie. De restauratie bood het KMSKA een unieke kans om het werk te onderzoeken en meer te weten te komen over de fascinerende ontstaansgeschiedenis en de schildertechniek van de meester. Bij de conservatie werd het schilderij gereinigd en de blauwe mantel van de madonna, waarvan de verf aangetast was, geretoucheerd.

De restauratie was een mooi uitgangspunt voor de curatoren om na te gaan welke rol de papegaai speelde in de beeldende kunst. De vogel duikt namelijk voor het eerst op in de randversiering van middeleeuwse miniaturen. Deze ontdekkingstocht heeft geleid tot deze expositie. In Museum Rockoxhuis is niet alleen het werk van Peter Paul Rubens te zien, maar ook werken van Savery, Fijt, Jordaens, de Heem, Dürer, Schongauer en andere kunstenaars die iets met de papegaai hadden. Deze tentoonstelling is de derde op rij die het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen en het Rockoxhuis op kleinschalig niveau organiseren in de schoot van Het Gulden Cabinet.

De expositie is te zien tot en met 22 februari 2015.

Lees ook:Jezus verhuist van museum naar kerk Antwerpen
Lees ook:Een kijkje in het leven van Rubens
Lees ook:Rubens, Van Dyck en Jordaens reizen vanuit Vlaanderen naar Twente
Lees ook:Spaans portret Rubens te koop
Lees ook:Betwist schilderij blijkt echte Rembrandt

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>