De nalatenschap van Ilse D’Hollander

Postume aandacht voor Ilse D'Hollander CREDITS: M HKA

Postume aandacht voor Ilse D’Hollander CREDITS: M HKA

Deze maand is in het Museum van Hedendaagse Kunst Antwerpen (M HKA) een tentoonstelling en de boekpresentatie van de Vlaamse kunstenares Ilse D’Hollander te zien. Deze in Sint-Niklaas geboren kunstenares ontviel de kunstwereld al in 1997, op slechts 29-jarige leeftijd. Na haar plotselinge dood werden haar werken nog maar zelden tentoongesteld, maar daar komt steeds vaker verandering in. De tentoonstelling in M HKA heet Works on Paper.

“Een schilderij ontstaat uit het samenvallen van gedachten en het schilderen zelf,” schreef D’Hollander in de enige tekst die ze ooit optekende over schilderen. Voor haar stond de handeling van het schilderen centraal. Ze ging niet op zoek naar een herpositionering van de schilderkunst of naar vernieuwingen binnen een oud medium. Ilse D’Hollander schilderde als een handelend persoon, waarbij ze haar zijn investeerde in het schilderen. Haar werk laat dan ook zich niet gemakkelijk in woorden vatten. Zelf gaf de kunstenares geen verklarende uitleg bij haar werken en ook kregen haar schilderijen geen titel. De schilderijen van Ilse D’Hollander zijn derhalve suggestief en herkenbaar, maar bovenal toont het werk dat betekenis ontstaat in onze zintuiglijke relaties met de wereld.

De tentoonstelling Works on paper in INBOX wordt vergezeld door het gelijknamige boek, bestaande uit 256 bladzijden met 150 gekleurde afbeeldingen en is uitgegeven door Hannibal. De Nederlandstalige en Engelstalige teksten zijn geschreven door Julian Heynen en Eric Rinckhout. Het boek is vanaf 6 november te koop voor € 49,50 in de M HKA-shop. De presentatie in INBOX is een samenwerking tussen het M HKA en G262 Sofie Van de Velde en Estate Ilse D’Hollander. M HKA reserveert het gehele jaar de vijfde verdieping van het museum voor verrassende interventies en intieme pop-uppresentaties. INBOX is een plaats die inspireert en verrast, en een blik gunt in het universum van bevlogen denkers en doeners.

De tentoonstelling is te zien tot en met 16 november 2014.

Lees ook:Tim Hollander verovert de Kunsthal
Lees ook:Marta Colpani toont de Amsterdamse ruimte
Lees ook:Maakster kattentas bundelt haatmail
Lees ook:Schilderijen van textiel in de Amstelkerk
Lees ook:Ans Markus wint Rembrandt van Rijn Prijs 2014

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>