De Wassende Bogen van Richard Serra

Richard Serra, Wassende Bogen, 2014 FOTO: Nieuwe Beelden Makers

Dit najaar worden bezoekers van het Museum Boijmans van Beuningen in Rotterdam met projecties, geluid en bewegend beeld ondergedompeld in het verborgen verhaal achter de ‘Wassende Bogen’. De zaal aan de straatzijde toont een 13 minuten durende multimediale presentatie over dit werk van Richard Serra.

Richard Serra’s (San Francisco, 1939) ‘Wassende Bogen’, twee roestige stalen bogen in een lege zaal, is een van de meest markante werken in de collectie van Museum Boijmans Van Beuningen. Tegelijkertijd is het één van de minst begrepen kunstwerken. Middels een multimediale tentoonstelling, een symposium en een filmprogramma krijgt de bezoeker inzicht in de geschiedenis van het opvallende werk. Conservator Saskia van Kampen-Prein werkte een jaar aan het onderzoek dat voorafging aan de tentoonstelling. Op basis hiervan ontwikkelde zij samen met IJsfontein een bijzondere multimediale presentatie, die mede mogelijk is gemaakt door het Mondriaan Fonds en de BankGiro Loterij.

De multimediale presentatie gaat in op de manier waarop kunstwerken over tijd veranderen. Serra maakte het kunstwerk in 1980 voor zijn solotentoonstelling in Museum Boijmans Van Beuningen. Met steun van het Fonds W. van Rede werd het vlak daarna aangekocht. Door de zorgvuldige plaatsing van de bogen in de zaal wilde Serra het publiek de ruimte anders laten ervaren. Over de jaren heen is de architectuur van het museum meerdere malen ingrijpend veranderd waaronder de zaal waar Serra het kunstwerk oorspronkelijk voor had gemaakt. Niet alleen de ingang van het museum werd naar deze zaal verplaatst waardoor die veranderde in een entreegebied, ook werd de oorspronkelijke trap tussen de bogen vervangen door een hellingbaan, het plafond verhoogd en zijn de tegels vervangen door een betonnen vloer. Het kunstwerk zelf is ook niet onaangetast gebleven. Op verzoek van Serra zijn de oude bogen vervangen door nieuwe bogen met andere afmetingen. Deze tweede versie is ruim een meter hoger en een halve centimeter dikker dan het oorspronkelijke kunstwerk en sluit daardoor beter aan bij de nieuwe afmetingen van de zaal. De huidige ruimte is tweemaal zo groot als de zaal in 1980 en wordt zo nu en dan gebruikt voor het tonen van andere kunstwerken.

Wilt u Wassende Bogen zelf ervaren? Dat kan! Op 14 november 2014 vindt bijvoorbeeld in Museum Boijmans Van Beuningen en in samenwerking met de Stichting Behoud Moderne Kunst (SBMK) een symposium plaats waarin verschillende werken van Serra in Nederlands museaal bezit worden toegelicht. De sprekers zijn restauratoren en conservatoren werkzaam bij het Stedelijk Museum Amsterdam, Kröller-Müller Museum, Bonnefanten museum (i.s.m. de Universiteit Maastricht), Museum Boijmans Van Beuningen, SBMK en freelance kunsthistoricus Jan van Adrichem. Daarnaast zijn de bogen natuurlijk ook altijd gewoon zichtbaar in het museum. Er bevinden ongeveer zeven site-specific werken van Serra en enkele vroege werken met rubber en neon, tekeningen en films in Nederlandse collecties. Museum Boijmans Van Beuningen beheert naast ‘Wassende Bogen’ zeven films, vijf video’s en een viertal tekeningen in de collectie.

Lees ook:Actief met de Design Derby
Lees ook:Boijmans wordt zomerpodium voor hedendaagse kunst
Lees ook:Ted Noten houdt garagesale
Lees ook:Anthonie van Dijck: Meesterwerk of kopie?
Lees ook:Kunstenaars voor Obama

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>