De geheimen van de Sassenstraat

Toegeschreven aan Gerard ter Borch (1617-1681) Musicerend echtpaar CREDITS: Stedelijk Museum Zwolle

Toegeschreven aan Gerard ter Borch (1617-1681) Musicerend echtpaar CREDITS: Stedelijk Museum Zwolle

In Zwolle is de Sassenstraat een straat met een lange en indrukwekkende historie. Het Stedelijk Museum Zwolle wil deze historie graag in kaart brengen door middel van een speciale tentoonstelling. In deze tentoonstelling wordt een beeld geschetst van de Sassenstraat aan de hand van schilderijen, prenten, tekeningen,  foto’s, reclamemateriaal en curiosa.Rond 800 na Christus was er al bewoning op de bij de Sassenstraat gelegen stuwwal die bij overstromingen droog bleef. In de loop der eeuwen heeft de straat zich ontwikkeld tot één van de belangrijkste straten van Zwolle. De Sassenstraat is de oudste straat van Zwolle en loopt van de Sassenpoort (gebouwd in 1409) tot aan de Grote Kerk(rond 1200 stond op deze plek al een klein romaanse kerkje). De Sassenpoort is de enige overgebleven stadspoort van de stad. Ooit waren er drie poorten.  De Sassenpoort is tot op heden de “wachter” van de straat. De poort heeft veel gezien. Zo werd Karel van Gelre hier opgesloten gehouden. Volgens de legende zou de beschermheilige van de stad, de Aartsengel Michaël, hier de stad hebben betreden. Maar ook Keizer Napoleon en zijn broer koning Lodewijk Napoleon kwamen hier de stad binnen.

De Sassenstraat heeft ook een aantal beroemde bewoners gekend. Tijdens een andere tentoonstelling zal daarbij de nadruk liggen op twee van hen, Gerard ter Borch en Hendrick ten Oever. De familie ter Borch woonde in het pand Sassenstraat 26. Gerard ( 1617-1681) is de beroemdste telg uit deze familie. Zijn werk is te vinden over de hele wereld. Tegenover de familie Ter Borch woonde een andere kunstenaar Hendrick ten Oever (1639-1716). Hij maakte onder andere een schilderij waarin zijn woonstraat een rol speelt. Het geslachte varken is gesitueerd op de hoek van de Rode Leeuwsteeg, schuin tegenover zijn huis. Naast werk uit eigen collectie worden bruiklenen getoond uit o.a. de collectie van het Rijksmuseum en het Gemeentemuseum Deventer.

Hoewel de Sassenstraat met deze twee tentoonstellingen in de belangstelling staat, zijn de looptijden van de exposities anders. De tentoonstelling Sassenstraat, de oudste straat van Zwolle loopt van 12 oktober tot en met 4 januari 2015 en de tentoonstelling over Ter Borch en Ten Oever, schilders in de Sassenstraat, loopt van 12 oktober tot en met 19 april 2015.

Lees ook:Wegens succes verlengd: Sassenstraat, de oudste straat van Zwolle
Lees ook:Arnhemse familie verdient acht ton op veiling
Lees ook:Museumweekend in Zwolle
Lees ook:Arnhemse familie veilt portretten na 350 jaar
Lees ook:Jan Fabre bij Zwart 2010 in Zwolle

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>