Laura Lima wint Bonnefanten Award for Contemporary Art 2014

Laura Lima aan het werk FOTO: Pascalle Leenders

Laura Lima aan het werk FOTO: Pascalle Leenders

De Braziliaanse kunstenaar Laura Lima heeft de Bonnefanten Award for Contemporary Art 2014 gewonnen. De heer Th.J.F.M. Bovens, Commissaris van de Koning in de provincie Limburg, reikte de Bonnefanten Award 2014 uit aan de Braziliaanse. De BACA is de belangrijkste prijs voor internationale beeldende kunst in Nederland. De Award is een eerbetoon aan een levende kunstenaar met een uitzonderlijk oeuvre en aanwijsbare invloed op andere kunstenaars, een echte ‘artists artist’, en bestaat uit een geldbedrag van 50.000 euro, een publicatie en een solotentoonstelling in het Bonnefantenmuseum.

De BACA 2014 is unaniem toegekend aan de Braziliaanse kunstenaar Laura Lima door een internationale selectiecommissie, die voor deze editie bestond uit Stijn Huijts (directeur Bonnefantenmuseum), Victoria Noorthoorn (directeur Museo de Arte Moderno Buenos Aires), Ivo Mesquita (directeur Pinacoteca do Estado, São Paulo), Alfred Pacquement (Honorary Director Centre Pompidou, Musée National d’Art Moderne, Parijs), Cristiana Tejo (independent curator, Recife). De selectiecommissie stond voor een zware taak gezien het actuele hoge niveau van de beeldende kunst uit Latijns-Amerika. De commissie looft de uitzonderlijke kwaliteit van Laura Lima’s werk en haar grote invloed op andere kunstenaars.

Laura Lima volgde een kunstopleiding aan de Escola de Artes Visuais do Parque Lage en studeerde filosofie aan de Universidade do Estado do Rio de Janeiro. ‘Poëzie, rede, betekenis, gekte, taal, bestaan en kracht’ zijn kernwoorden die Lima zelf gebruikt om haar kunst te duiden. Ze manipuleert de lichamen van mens of dier met haar ornamentele filosofie – ze versiert die lichamen als het ware en geeft ze daarmee een andere betekenis. Die wordt vaak ervaren als vreemd, absurd, grappig, wonderlijk en soms als monsterlijk.

Op 27 september start in het Bonnefantenmuseum in Maastricht een tentoonstelling van Laura Lima.  Het is een grensverleggende tentoonstelling die een innovatieve dialoog tot stand brengt met de museumpraktijk, speciaal ontwikkeld door Laura Lima voor het Bonnefanten. Het museum wordt letterlijk tot leven gewekt door de aanwezigheid van menselijke figuranten: het museum als locatie voor de productie van nieuwe werken en ideeën krijgt gestalte in een geïmproviseerd naaiatelier waar een tweetal kleermakers ‘maatpakken’ maakt voor schilderijen. De werken die aldus tot stand komen worden als portretten in de aangrenzende zalen geïnstalleerd, the fifth floor is continue in beweging. In de grote toiletruimte van het Bonnefantenmuseum, op dezelfde verdieping als de tentoonstelling, wordt de spiegel in de toilet vastgehouden door een paar handen van wie de armen in de muur lijken te verdwijnen. Het zitgedeelte van vier rolstoelen is vervangen door vier modernistische designklassiekers. Een ogenschijnlijk eenvoudige ingreep geeft de rolstoelen, geplaatst in een museale setting, een heel eigen karakter. In het voorjaar van 2015 reist de tentoonstelling naar het Museo de Arte Moderno Buenos Aires (MAMBA) in Argentinië.

De tentoonstelling the fifth floor opent op vrijdag 26 september, 18.00 – 20.00 uur in het Bonnefanten. Iedereen is van harte uitgenodigd!

Lees ook:Laura Lima’s Doornroosje in het museum
Lees ook:Bonnefantenmuseum zoekt…
Lees ook:Cai Guo-Qiang wint BACA 2016
Lees ook:Directeur Bonnefantenmuseum volgt leiderschapsprogramma Met NY
Lees ook:Pinkpop 2014 starring Bonnefanten Newseum

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>