Raymond Rutting’s The Art of News #2

Raymond Rutting in Museum Hilversum CREDITS: Raymond Rutting, Museum Hilversum

Raymond Rutting in Museum Hilversum CREDITS: Raymond Rutting, Museum Hilversum

Raymond Rutting exposeert vanaf begin deze maand in Museum Hilversum. Onder de naam The Art of News #2 wordt een brug geslagen tussen kunstfotografie en fotojournalistiek. Daarmee biedt Museum Hilversum wederom een platform aan fotografen van allure. 

Raymond Rutting is sinds 1985 werkzaam als  fotojournalist en werkte onder meer voor het ANP en de Volkskrant. In januari 2013 besloot hij als zelfstandig fotograaf aan de slag te gaan. Natuurlijk had Rutting al ervaring als fotograaf, maar sinds hij zelfstandig werkt, lijkt hij echt ontdekt te zijn. Zijn foto’s zijn verschenen in diverse gerenommeerde kranten en tijdschriften, zoals de New York Times, Time magazine, The Guardian, Stern en National Geographic.

Rutting weet precies wat hij van een foto verwacht, zoals hij op zijn eigen site zegt: “Een foto moet niet alleen mooi zijn, maar als het even kan ook iets bij de kijker teweegbrengen. Je ziet in de tentoonstelling geen bloederige foto’s, maar juist overlevenden van rampen en conflicten. Vooral de blik van mensen zegt genoeg. Neem bijvoorbeeld de foto van een jongen die is gemaakt in het noorden van Pakistan, na een grote aardbeving waarbij 80.000 doden vielen. Uit de kracht van die grote natuurrampen blijkt maar weer hoe klein wij als mensheid eigenlijk zijn. Dat is precies wat de foto van die jongen verbeeldt”.

Raymond Rutting toont tijdens de expositie echter niet alleen nieuwsfoto’s, maar ook reis- en natuurfoto’s. Elke foto vertelt een compleet verhaal, ook omdat Rutting fotografeert over de gehele wereld. Hij heeft ook een eigen stichting. Met deze stichting wil hij iets terug doen voor de mensen die hij voor zijn lens heeft gehad. Een deel van de expositiefoto´s wordt daarom op 18 september geveild. De opbrengst hiervan gaat volledig naar het Rode Kruis Prinses Margriet Fonds, speciaal opgericht om mensen beter voor te bereiden op rampen. De veiling wordt georganiseerd door de Jazi Foundation, het Rode Kruis Prinses Margriet Fonds en The Art of News Foundation.

De overzichtstentoonstellling in Museum Hilversum is te zien tot en met 21 september. Voor een voorproefje, kijk hier:

 

Lees ook:Sasja van Vechgel en de weerspiegeling van Tanzania en Nederland
Lees ook:Vermaard design in Museum Hilversum
Lees ook:Wat is de beste kunst van 2008?
Lees ook:Koen Hauser is Fotograaf des Vaderlands
Lees ook:Assistent over fotograaf Richard Avedon

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>