De kunst van de kalligrafie

Liu Hongwei stelde werken beschikbaar CREDITS: Liu Hongwei Drukkerijmuseum Meppel

Liu Hongwei stelde werken beschikbaar CREDITS: Liu Hongwei Drukkerijmuseum Meppel

Op de basisschool leer je het al: schrijven en het liefste schoonschrijven. Geen vlekken, geen halen, maar schrijven op een mooie en aangeleerde manier. Kalligrafie is net zoiets. Sterker nog, de kalligrafie heeft een belangrijke rol gespeeld bij de ontwikkeling van de communicatie van de mens. Tijd dus voor een nadere blik op de kalligrafie. Het Drukkerijmuseum in Meppel biedt deze blik!

Met de tentoonstelling Kalligrafie door de eeuwen heen, die op 1 juli start en loopt tot en met 4 oktober, worden alle soorten kalligrafie en schoonschrift onder de aandacht gebracht. Kalligrafie ontwikkelde zich al eeuwen geleden en wordt heden ten dage nog steeds beoefend. Chinese tekens, hiërogliefen en de fraaie teksten van de monniken in de middeleeuwen laten onder meer de “oude” kalligrafie zien tegenover de moderne kalligrafie die nog steeds resulteert in fraaie “beelden”. Tijdens de expositie is er ook aandacht voor letterontwerpen, graffiti en andere kunstzinnige uitingen met letters.

De beroemde Chinese kalligraaf  Liu Hongwei stelde een drietal originele werken ter beschikking (hij won in China een reeks fraaie prijzen voor zijn werk). Van Evelien Gargash-Bakker en Hayat El Mahjoubi  zijn enkele voorbeelden van Arabische kalligrafie te bewonderen en vrijwilligers uit het museum laten middeleeuwse kalligrafie zien. Ook “letterontwerp” is een vorm van kalligrafie. Letterontwerpers Christian Boer (dyslexiefont) en Peter Slager (diverse fonts), laten hun werk zien, alsook de wijze waarop een nieuwe letter tot stand komt (Peter). Hedendaagse kalligrafie wordt getoond aan de hand van werk van Margreet Wanst.

Tijdens de activiteiten rondom deze expositie kunnen jong en oud beleven hoe middeleeuwse kalligrafie en Arabische kalligrafie in zijn werk gaan, ondervinden hoe een tekst “anders” leesbaar wordt met behulp van het dyslexiefont, of een ander letterontwerp; een graffiti workshop bijwonen.

Lees ook:Drukkerijmuseum en De Ploeg eren H.N. Werkman
Lees ook:El Seed: Kalligrafie als Street Art
Lees ook:Hedendaagse Chinese Kunst uit de Collectie Sigg
Lees ook:Siemen Dijkstra: Werk in Uitvoering
Lees ook:Family Tree – Hedendaagse Chinese Kunst uit de Collectie Sigg in het Hedge House

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>