Museum laat bezoeker Monet namaken

Claude Monet, Nymphéas, 1908

Het Nelson- Atkins Museum in Kansas City (VS) heeft een interactieve tentoonstelling rondom Monet’s Waterlelie- triptiek bedacht, waarbij je het kunstwerk ‘van binnen’ kunt bekijken, je kunt het aanraken en je kunt je eigen waterlelie schilderij creëren.

In 1979 trok het museum vele bezoekers met Monets “Water Lilies” tentoonstelling, waar het gigantische drieluik met waterlelies bijeen werd gebracht. Nu wil de directeur van het Nelson- Atkins Museum de drie panelen weer samenbrengen, maar dan wel op een andere manier. De drie werken zullen in één lijst gepresenteerd worden (zoals Monet het had bedoeld) en in een adembenemende setting met drie ‘ziteilanden’ in organische vormen.

Vanaf de ziteilanden kun je het schilderij steeds vanaf een ander perspectief bekijken, de bezoekers kunnen aangenaam zitten en daardoor opgaan in het schilderij. Directeur Julian Zugazagoitia heeft ook nieuwe manieren gevonden zodat het publiek het lange “Waterlelies”triptiek kan beleven zoals nooit tevoren. Het is namelijk mogelijk om het kunstwerk ‘van binnen’ te bekijken met behulp van Röntgentechniek, foto’s, computers en microscopische beelden. Je kunt dan onder andere zien welke compositionele aanpassingen Monet heeft gedaan. Ook zal er een “aanraakbare” versie van Monet’s schilderij zijn, die uitnodigt om de textuur te voelen en meer inzicht geeft in de manier waarop Monet schilderde.

Nelson- Atkins Museum, Kansas City

De bezoekers kunnen tevens hun eigen waterlelie schilderijen creëren met behulp van een touch- screen programma waarin de bezoekers met virtuele kwasten en kleuren werken. Vervolgens kun je je kunstwerk naar de online- galerie van het Nelson Museum sturen en naar mensen e-mailen. Aan het eind van deze interactieve tentoonstelling kan de bezoeker zijn of haar feedback invoeren, die vervolgens op een muur geprojecteerd zal worden.

Lees ook:Werk Mondriaan levert toch geen recordprijs op bij Sotheby’s
Lees ook:Kunstwerken Monet en Picasso leveren grof geld op bij veiling Christie’s
Lees ook:Dè Waterlelies van Monet onder de hamer
Lees ook:Lange rijen voor Monet tentoonstelling
Lees ook:Kunst App van de week: Norton Simon Museum

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>