Jackson Pollock in Guggenheim New York

Wow! Wie zijn naam hoort, denkt direct aan zijn drippings: de schilderijen die Jackson Pollock liet ontstaan door verf op canvas te druppen. Later in zijn carrière voegde hij aan zijn abstracte werk quasi-figuratieve elementen toe.

Ook van bovenstaand schilderij Ocean Greyness beweerde Jackson Pollock dat deze figuratieve elementen als vanzelf ontstonden. De ogen die je vanaf het grote doek van alle kanten aanstaren? “Als je vanuit je onderbewustzijn schildert, komen zulke vormen vanzelf tevoorschijn”, claimde Pollock.

Ocean Greyness hing tot 2 september 2009 op de expositie The Sweeney Decade in het Guggenheim Museum in New York. Het museum vierde zijn vijftigste verjaardag met deze tentoonstelling van veertig schilderijen die directeur James Johnson Sweeney in de jaren voor de opening in oktober 1959 kocht. Een van de andere schilderijen is Deux têtes, dat Karel Appel in 1953 maakte. Op de website van het Guggenheim Museum zijn deze en andere hoogtepunten van de bijzondere expositie te zien.

Lees ook:Hommage aan Jackson Pollock
Lees ook:Pollock! Wie wil er nog een Pollock?
Lees ook:Kunstenares Grace Hartigan overleden
Lees ook:Chauffeur wil miljoenen voor Pollock
Lees ook:Canon van de Moderne Kunst is compleet

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>