Sotheby’s veilt werk van nepkunstenaar

Nat Tate, Bridge No. 14

Vervalsingen van kunstwerken komen helaas wel vaker voor, maar dat een kunstenaar zelf wordt verzonnen is toch wel bijzonder. De Britse auteur William Boyd hield in 1998 samen met David Bowie en Gore Vidal een groot deel van de Amerikaanse kunstwereld voor de gek met de fictieve biografie Nat Tate, An American Artist: 1928-1960. Dit boek was de eerste publicatie van David Bowie’s uitgeverij 21 Publishing. De kunstenaar zelf heeft dus nooit bestaan, ondanks dit gegeven zal Sotheby’s binnenkort toch een echt werk van de nepkunstenaar veilen heeft het aangegeven.

Vlak na de lancering van het boek, in het appartement van Jeff Koons, had de hele wereld het over deze publicatie en de kunstenaar. Dit kwam mede doordat Peggy Guggenheim Nat Tate een goede minnaar had genoemd en omdat de biograaf van Picasso (die ook in het complot zat) hem in zijn toespraak (bij de lancering van het boek) als een vriend van Picasso en Braque had neergezet. Hoewel Nat Tate eigenlijk helemaal niet heeft bestaan, zijn er volgens Sotheby’s toch 18 werken van de fictionele kunstenaar. Een van deze werken (Bridge No. 114) gaat nu onder de hamer en de opbrengst zal naar de Artists’ General Benevolent Institution gaan. De geschatte waarde van het werk ligt tussen de €3400,- en €5700,-. Niet slecht voor een kunstenaar die nooit heeft bestaan. (Bron: Forbes Magazine, ArtInfo)

Lees ook:Kunst app van de week: Tate Guide to Modern Art Terms
Lees ook:Sotheby’s veilt zeldzaam werk Albert Edelfelt
Lees ook:Matisse en zijn cut-outs in boekvorm
Lees ook:Picasso-collectie verwisselt van eigenaar bij Sotheby’s
Lees ook:Musketier Pablo Picasso te koop

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>