Exportverbod op Italiaans stadsgezicht

Francesco Guardi (1712- 1793), View of the Rialto Bridge.

Bij een veiling van Sotheby’s in Londen werd het stadsgezicht View of the Rialto Bridge van Francesco Guardi (tijdgenoot van de beroemde Canaletto) voor maar liefst £26.7 miljoen aan een anonieme bieder verkocht. Om ervoor te zorgen dat het kunstwerk toch nog in een kunstcollectie binnen Groot-Brittannië terecht zal kunnen komen, heeft de minister van cultuur, Ed Vaizey, een opmerkelijke beslissing genomen.

Vaizey heeft ervoor gezorgd dat er een exportverbod voor het schilderij is uitgegeven zodat het werk voorlopig in Groot-Brittannië zal moeten blijven. Op deze manier kunnen Britse geïnteresseerden eventueel in korte tijd het benodigde bedrag verzamelen om het schilderij aan te kopen zodat het binnen de landsgrenzen van Groot-Brittannië blijft. Het is een ingrijpende en opmerkelijke maatregel van Vaizey, die dit op advies van de Reviewing Committee on the Export of Works heeft uitgevoerd.

Francesco Guardi (1712- 1793), View of the Rialto Bridge, Looking North, from the Fondamenta del Carbon.

Het schilderij werd in 1768 gekocht door de Engelsman Chaloner Arcedeckne die een grand tour naar Italië had afgelegd en het werk hoogstwaarschijnlijk als aandenken kocht. Daarna maakte het schilderij generaties lang onderdeel uit van de kunstcollectie van de Guinness familie. Het is één van de vier stadsgezichten die Guardi van Venetië maakte en werd voor een recordbedrag geveild. Het comité kwam tot dit advies “Because the painting is of outstanding aesthetic importance and of outstanding significance”. Het werk wordt namelijk gezien als een zeer belangrijk voorbeeld van Guardi’s werk en artistieke ontwikkeling. (Bron: BBC, the Guardian)

Lees ook:Export Manet schilderij verboden door Groot-Brittannië
Lees ook:Turner krijgt exportverbod
Lees ook:Kunst app van de week: Art Guide
Lees ook:Gaat veiling van Kay Saatchi’s kunstwerken record breken?
Lees ook:Nieuwe graffiti ster in Groot-Brittannië?

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>