Brancusi! Natafelen over veiling Yves Saint Laurent

Brancusi! Na de driedaagse veiling van de kunstcollectie van Yves Saint Laurent moet natuurlijk worden nagetafeld. De schoonheid van Les coucous van Matisse dient te worden bezongen; het recordbedrag voor Mondriaan behoort te worden besproken en ook moet nog even in verwondering worden ge-oh’d en ge-ah’d over het peperdure parfumflesje van Duchamp.

Tussen alle 733 objecten sprong er echter één echt uit: Madame LR van de Roemeense beeldhouwer Constantin Brancusi. De houten totem werd door hem gemaakt tussen 1914 en 1917 en is op z’n minst vernoemd en misschien zelfs wel gemodelleerd naar Leonie Ricou, een van zijn vermogende vriendinnen in Parijs.

Brancusi (1876-1957) is uitgegroeid tot de meest gewaardeerde beeldhouwer van de 20ste eeuw, al durft de blogger van dienst best te voorspellen dat Giacometti deze koppositie de komende jaren zal terugpakken.

.

29 Miljoen euro voor een houten beeld!? Als er een hemel bestaat, zullen maker Brancusi en oud-eigenaar Fernand Léger vast geamuseerd toekijken.

Wij Nederlanders kennen Constantin Brancusi om te beginnen van het bronzen ei Le commencement du monde (1924), eigendom van het Kröller-Müller Museum.

Minstens zo bijzonder is zijn Infinite Column, het monument dat hij maakte op verzoek van een groep Roemeense vrouwen, ter nagedachtenis aan hun mannen en zonen die in de Eerste Wereldoorlog zijn omgekomen. Aan het begin van onderstaande video zie je hoe Brancusi werkt aan deze pilaar die oneindig naar de hemel reikt.

Lees ook:Kröller-Müller koopt schets Brancusi
Lees ook:Topprijs voor Mondriaan van Yves Saint Laurent
Lees ook:Giacometti en Brancusi in Scheveningen
Lees ook:Vijftig miljard dollar voor kunst
Lees ook:Veiling Yves Saint Laurent: € 374 miljoen

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>