Naar de film in het museum

Surviving Picasso, één van de vijf films bij het TextielMuseum CREDITS: TextielMuseum

Surviving Picasso, één van de vijf films bij het TextielMuseum CREDITS: TextielMuseum

In samenwerking met Solar Cinema organiseert het TextielMuseum in de zomermaanden vijf filmavonden met een kunstzinnig randje op het buitenterras van het TextielCafé. De films vallen in de categorieën art & fashion en sluiten aan op de lopende tentoonstelling Artist Textiles: Picasso to Warhol in het TextielMuseum.

Tijdens deze tentoonstelling zijn bedrukte stoffen van wereldberoemde kunstenaars als Andy Warhol, Pablo Picasso, Raoul Dufy, Salvador Dalí en Henri Matisse te bewonderen. De filmavonden passen in het karakter van deze tentoonstelling, omdat het allemaal films zijn met een link naar kunst en mode.

Het programma voor de zomerfilmavonden is als volgt:

dinsdag 15 juli: Coco before Chanel: een biografie over het leven van het Franse mode-icoon Coco Chanel. De frêle Gabrielle Chanel, zoals ze eigenlijk heette, groeide op in een weeshuis en leidde een ongrijpbaar leven met vele identiteiten. Het talent dat al jarenlang in haar zat kwam tot volle wasdom wanneer ze als tiener verhuisde naar Parijs. (103 min.)

dinsdag 29 juli: Surviving Picasso: Pablo Picasso stond ook bekend als een man met een woelig liefdesleven. Françoise Gilot is zijn jongste ‘slachtoffer’. Ze komt in aanraking met zijn vroegere minaressen, die allen nog steeds geobsedeerd zijn door Picasso. Ze heeft alle moeite van de wereld om haar eigenwaarde niet te verliezen aan deze vrouwenverslindende schilder. (126 min.)

dinsdag 12 augustus: Mother of George: De knappe Ayodele Balogun, eigenaar van een klein Nigeriaans restaurant in Brooklyn, zal trouwen met zijn verloofde Adenike waarmee hij een nieuw leven begint in de Verenigde Staten. Hun traditionele Yoruba-bruiloft mondt uit in een ceremonie waarbij Adenika vernoemd wordt naar haar nog te verwekken zoon, George. Maar als de maanden verstrijken zonder zwangerschap raakt Ma George in een tweestrijd verwikkeld tussen haar Yoruba-cultuur en haar nieuwe leven in Amerika wanneer ze wordt geconfronteerd met ongemakkelijke en onbekende keuzes in de strijd om haar huwelijk te redden. Vooral visueel ziet het er prachtig uit, in het bijzonder de de kleurrijke traditionele kleding met Vlisco-achtige stoffen en het camerawerk is doeltreffend. (107 min.)

dinsdag 26 augustus: Basquiat: Na zijn ontdekking wordt de jonge graffiti-kunstenaar Jean Michel Basquiat direct bestempeld als een van de grootste talenten van de New Yorkse kunst-scene. Hij treedt toe tot de kleine kring van vertrouwelingen rond Andy Warhol. Zijn schilderijen vinden grif aftrek bij belangrijke musea en kunstverzamelaars, en de media storten zich vol overgave op de eerste zwarte kunstenaar die succes heeft in de voornamelijk door blanken gedomineerde kunstwereld. Maar terwijl zijn ster blijft rijzen, buigt Basquiat steeds verder onder het juk van zijn eigen succes. Zijn leven krijgt een fatale wending als hij zijn uitvlucht zoekt in het gebruik van alcohol en drugs. (112 min.)

dinsdag 9 september: Midnight in Paris: Gil is een worstelend schrijver die met zijn verloofde Inez en haar ouders een bezoek brengt aan Parijs. In tegenstelling tot de welgestelde Inez, die niets ziet in een onzeker kunstenaarsbestaan en liever heeft dat Gil commerciële klussen doet, valt Gil direct na aankomst al voor de artistieke charme van de stad der liefde. Wanneer hij tijdens een nachtelijke wandeling op een wel heel bijzondere wijze wordt meegevoerd in de bruisende geschiedenis van Parijs, is dit voor Gil reden om zijn huidige situatie eens onder de loep te nemen: is het leven daar nu echt zoveel mooier of lijkt dat maar zo? (100 min.)

Vanaf 21:00 uur kun je op deze filmavonden lekker onderuit zakken in een Fatboy op het terras voor het museum. Je drankje en je hapje kun je halen bij het TextielCafé. De films starten om 22.00 uur. De toegang is gratis en je ontvangt bovendien een toegangskaart om de tentoonstelling tijdens openingstijden te komen bekijken. Het is wel een tip om een kleedje mee te nemen, voor als het wat afkoelt in de avond.

Lees ook:Filmcollectie Andy Warhol krijgt digitale vorm
Lees ook:Veiling vermaarde foto’s Picasso en Warhol
Lees ook:Waardevol schetsboek Picasso gestolen
Lees ook:Picasso in Parijs trekt hoge bezoekersaantallen
Lees ook:Topstukken van Picasso voor het eerst in Nederland

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>