De ruimte van Tjibbe Hooghiemstra

The Reading of Space – Tjibbe Hooghiemstra CREDITS: Waanders & De Kunst

Ruimte. Het is een breed begrip. Een ruimte kan een vertrek zijn in een gebouw, maar de ruimte kan ook de omgeving om ons heen zijn. Een blik op het heelal en ook daar is een ruimte te bekennen. Wat is dan ook ruimte en hoe zien wij de ruimte? Dat is voor iedereen weer anders, maar fotograaf Tjibbe Hooghiemstra heeft met zijn beeld een manier gevonden om de ruimte op een bepaalde manier te lezen. Dat is te zien in het boek The Reading of Spaces en in de nu lopende expositie in het Fries Museum. 

The Reading of Spaces, een uitgave van Waanders & De Kunst, toont een breed overzicht van het fotografische oeuvre van Hooghiemstra. Het boek omvat foto’s vanaf 2010. Middels het boek krijgt de lezer de mogelijkheid de ruimte te leren lezen, op een directe maar ook impulsieve wijze zoals passend bij de fotograaf Hooghiemstra. Daardoor zijn de beelden eigenlijk meer denkbeelden dan slechts wat plaatjes. Het zijn beelden met een dubbele betekenis: iedereen ziet er in wat hij of zij er in wil zien. Of het nu foto’s zijn van een lange zeereis op een koopvaardijschip of beelden van wandelingen door het landschap, ieder beeld toont wat anders. De foto’s tonen als een mysterie: zijn het echt foto’s of is er ook getekend of geschilderd? Wie het boek goed leest ziet dat dit inderdaad het geval is: fotografie wordt gecombineerd met gemengde techniek, wat het mysterie van het ruimtelijke beeld alleen maar groter maakt.

Wat fijn is aan het boek is dat het rust geeft als je het doorbladert. De foto’s zijn beelden van verstilling, laten je nadenken over wat je nu eigenlijk denkt te zien. De weinige teksten die bij sommige foto’s zijn geplaatst passen prima in de sfeer van het boek: ze zijn net zo verstillend en tegelijk diepzinnig als de beelden. Eddie Marsman, fotografiedeskundige, geeft in het boek ook zijn ‘visie’ weer over het werk van Hooghiemstra en toont in hoeverre ruimte de locatie is waar alles begint zonder een daadwerkelijk begin. Water, lucht, atmosfeer, de sterren, Hooghiemstra toont het allemaal en neemt je mee op een reis door de ruimte. De ruimte is namelijk overal, je moet het alleen willen zien.

Tot en met 30 oktober dit jaar is er in het Fries Museum ook nog een expositie te zien met het werk van Tjibbe Hooghiemstra. Zijn werk is ook opgenomen in de collecties van het Stedelijk Museum Amsterdam en het Rijksmuseum en ook exposeert hij regelmatig in het buitenland.

Reading of Space – Tjibbe Hooghiemstra

ISBN 978 94 6263 020 8

Te koop voor 24,95 euro.

Uitgeverij Waanders & De Kunst

 

 

Lees ook:De kleur, het licht en het landschap van Nathalie Duivenvoorden
Lees ook:Van Cobra tot Zero
Lees ook:De wereld van Ellen Auerbach
Lees ook:De kunst van Jan Cremer
Lees ook:Peperduur boek over Michelangelo

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>