Marjolein Bastin: Tekenen is ademen

Tekenen is Ademen CREDITS: Waanders & De Kunst

Vele generaties zijn opgegroeid met het weekblad Libelle. In dit weekblad staan natuurlijk voor vrouwen diverse artikelen en reportages, maar ook kunst komt aan bod. Een bijzondere vorm van kunst, dat zeker, want het zijn de werken van Marjolein Bastin die veel mensen al zo’n 35 jaar weet te boeien met haar tekeningen. En ook internationaal worden haar tekeningen gekoesterd. Tijd dus voor een biografie!

Deze biografie is geschreven door Anneke Muller en uitgegeven door Uitgeverij Waanders. Zoals Rob van Vuure, hoofdredacteur van Libelle van 1964-1979, in het voorwoord al aangeeft, had dit boek er al veel eerder moeten zijn. “Niet alleen haar werk is uniek en wereldwijd erkend, maar ook haar persoonlijkheid rechtvaardigt een serieuze beschouwing”, aldus Rob van Vuure. En daarin wordt de lezer niet teleurgesteld. Het boek is al een cadeautje om naar te kijken met één van de prachtige tekeningen van Marjolein Bastin op de cover. Lees en blader verder en de wereld van Bastin opent zich voor je ogen.

Het begint bij de kinderjaren van Marjolein. Op beeldende wijze wordt weergegeven hoe kleine Marjolein geboren wordt en opgroeit midden in de natuur. In die kinderjaren ligt de bakermat van haar liefde voor de natuur, een liefde die ook door is gegeven door haar ouders. Het boek toont pagina na pagina babyfoto’s van een kleine kunstenares in de dop, maar ook familieplaatjes en schoolfoto’s. Een van de boeken waar Marjolein mee op groeide was Pietertje Konijn van Beatrix Potter. Toen al had ze oog voor detail en koesterde ze de tekeningen. “Ze straalden zoveel sfeer en liefde uit”, is wat Marjolein Bastin er nu over zegt. In Pietertje Konijn vond ze zichzelf en ze verzamelde veel van en over Beatrix Potter.

Het tekenen begon bij haar in 1954, althans de eerste officiële tekenles bij meneer Haak. Composities zoeken deed ze al veel eerder, middels een kapot fotoboxje van haar vader. Wat ze door dit fotoboxje zag, probeerde ze met schetsen weer te geven. Die schetsen in haar schetsboek vormden het echte begin van haar dagboeken. In de tekenlessen leerde ze pas wat echt oog voor detail betekent voor een tekening. De kiem voor haar carrière werd daar geplant om uit te komen tot een mooie zaailing, een plant vol tekentalent. In het boek komen de tekeningen van Marjolein Bastin één voor één tot leven: van haar vroege werken van de kunstacademie tot de natuurtekeningen waar ze zo bekend om is geworden. De werken van de kunstacademie vormen een groot contrast met de tekeningen van nu, maar tonen direct dat oog voor detail. Zoveel kleine details worden weergegeven dat het een genot is om naar te kijken.

Het boek is feitelijk een bundeling van biografie met tekeningen die samen een prachtige combinatie vormen. Het boek toont hoe Marjolein bij Libelle terecht kwam, zich ontwikkelde en uiteindelijk ontpopte tot een wereldwijd aanbeden kunstenares.  Wie kent bijvoorbeeld niet Vera de Muis? Een muis in kleertjes, een wezentje waar je vanzelf van gaat houden, een muisje die een grote schare fans op wist te bouwen in binnen- en buitenland. Of denk aan de vele tekeningen en prenten van vogels? De veertjes, de oogjes, de snavels, de pootjes: tot in detail worden vogels in hun natuurlijke omgeving door Marjolein Bastin aan papier toevertrouwd. Haar dagboeken waar al die details in verzameld worden, worden deels in het boek getoond. Een bijzondere ervaring, omdat het schetsen zijn, verzamelingen die toewerken naar al die mooie werken die Bastin heeft gemaakt.

Voor wie houdt van het werk van Marjolein Bastin is dit boek de absolute musthave! Voor wie inspiratie vindt in haar werk is dit boek een musthave. Voor wie houdt van de natuur is dit boek een musthave. Voor iedereen die van kunst houdt is dit een musthave. Kortom: een musthave voor iedereen.

Het boek Marjolein Bastin, Tekenen is Ademen is te koop voor 24,95 euro. ISBN 978 94 6262 036 0.

Leuk om te weten is overigens dat Marjolein Bastin tot en met 16 september 2015 haar originele tekeningen en dagboeken in Waanders In de Broeren, Zwolle exposeert. De toegang is vrij.

 

Lees ook:Marjolein Bastin in Noordbrabants Museum
Lees ook:Expositie Marjolein Bastin wegens succes verlengd
Lees ook:Juane Xue geeft rijkdom aan kleur
Lees ook:De kleur, het licht en het landschap van Nathalie Duivenvoorden
Lees ook:Een Nederlandse kunstenaar in Noorwegen: Nathalie Duivenvoorden in Tromsø

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>