Oud-directeur Museum Boijmans Van Beuningen overleden

De heer Ebbinge Wubben in 2006 FOTO: Vincent Mentzel

De oud-directeur van Museum Boijmans Van Beuningen, Coert Ebbinge Wubben, is overleden. Dat heeft het museum zelf bekend gemaakt middels een persbericht. Ebbinge Wubben was van 1941 tot 1978 werkzaam bij Museum Boijmans Van Beuningen, sinds 1950 als directeur. Het museum noemt de oud-directeur ‘een markante persoonlijkheid van onschatbare waarde in de geschiedenis van het museum’. 

Dat blijkt ook wel als wordt teruggeblikt op de carrière van de heer Ebbinge Wubben bij het Boijmans Van Beuningen. Hij werd in 1941 aangesteld als conservator voor Bibliotheek en Prentenkabinet bij het museum. Van 1945 tot 1947 was hij waarnemend directeur. In 1950 werd hij benoemd tot directeur. Die functie zou hij tot 1978 bekleden. Ebbinge Wubben had een enorme invloed op de Nederlandse kunstwereld, mede omdat hij zitting had in diverse commissies en besturen. Voor het Boijmans Van Beuningen realiseerde Ebbinge Wubben een verrijking van de collectie, een nieuwe vleugel aan het museum en een reeks van belangrijke tentoonstellingen die het museum steeds weer op de kaart zette. In totaal werden er onder de leiding van Ebbinge Wubben 340 tentoonstellingen georganiseerd. Zelfs na zijn pensionering bleef hij actief voor ‘zijn’ museum. Op 90-jarige leeftijd stelde hij nog een tentoonstelling samen over de grafiek van Piranesi, Tiepolo en Canaletto.

Coert Ebbinge Wubben overleed op 26 maart 2014. Hij werd 99 jaar.

Lees ook:J.C. Ebbinge Wubben: de vergeten museumdirecteur van Boijmans van Beuningen
Lees ook:Scheepvaartmuseum krijgt in Erik Gerritsen tijdelijk nieuwe directeur
Lees ook:Boijmans van Beuningen investeert in de toekomst
Lees ook:Boijmans van Beuningen combineert depot met nieuwe aanwinsten
Lees ook:Museum Boijmans van Beuningen verlengt Van Bosch tot Bruegel

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>