De Spaanse en Franse invloed op het werk van Francis Bacon

Francis Bacon, Study on Vélazquez, Oil on canvas, 1950 
198 x 137 cm
Private collection
© The Estate of Francis Bacon. All rights reserved DACS/VEGAP, Bilbao, 2016
Photo: Prudence Cuming Associates Ltd.

 

Het Guggenheim Museum Bilbao toont vanaf 30 september diverse werken van Francis Bacon. Het betreft een expositie met bijna 80 werken. Het gaat om werken die behoren tot de meest belangrijke uit zijn oeuvre. Een deel is ook nog niet heel vaak geëxposeerd, waardoor dit een bijzondere expositie is voor de liefhebbers van het werk van Bacon. 

De expositie ‘Francis Bacon: From Picasso to Velázquez’ toont ook hoe de werken van klassieke meesters uit Frankrijk en Spanje en de Franse en Spaanse cultuur een rol speelden in het leven en werk van Bacon.Bacon was bijvoorbeeld een groot fan van Franse literatuur van auteurs als Racine, Balzac, Baudelaire en Proust. Tevens had hij een grote passie voor de kunst van Picasso en Van Gogh, die beiden in Frankrijk leefden. Ook andere kunstenaars als Degas, Manet, Gauguin, Seurat en Matisse vormden een bron van inspiratie. Bacon bracht verder regelmatig een bezoek aan en woonde zelfs in Frankrijk en het prinsdom Monaco. In 1946 verliet hij Londen voor Monaco, waar hij drie cruciale jaren uit zijn carrière woonde. Ook kwam hij er regelmatig terug tot 1990. Hij beschouwde zijn retrospectief in het Grand Palais in Parijs in 1971 als hte hoogtepunt van zijn carrière, zelfs al had hij elders grote retrospectieven en was het retrospectief in Parijs er eentje met een bittere nasmaak gezien de dood van zijn levenspartner.

Niet alleen Frankrijk had de aandacht van Bacon, ook de Spaanse cultuur sprak hem aan. Nadat hij in de jaren ’20 en ’30 voor het eerst in contact kwam met het werk van Picasso, is zijn affiniteit met Spanje het meest duidelijk in zijn obsessie met het portret van paus Innocent X dat Vélazquez schilderde in 1650. Dit portret vormde voor Bacon een enorme bron van inspiratie. Meer dan 50 werken van Bacon zijn geïnspireerd op en door dit werk. Dat is redelijk bijzonder te noemen, gezien het feit dat Bacon het werk zelf nooit zag. Maar ook andere werken van Spaanse kunstenaars als Zurbarán, El Greco en Goya werden door Francis Bacon bewonderd. Het Museo del Prado in Madrid toont diverse werken van deze meesters en Bacon kwam deze dan ook regelmatig bekijken. Hij stierf uiteindelijk ook in 1992 tijdens een kort bezoek aan Madrid.

De expositie in Bilbao is te zien tot en met 8 januari 2017.

BRON: Persbericht Guggenheim Bilbao 

Lees ook:Het grafische werk van Francis Bacon
Lees ook:Drieluik Francis Bacon levert 33 miljoen op
Lees ook:Laatste kans voor de Spaanse Meesters
Lees ook:Prinses Beatrix opent tentoonstelling Spaanse Meesters uit de Hermitage
Lees ook:Sotheby’s veilt zeldzaam dubbel zelfportret Francis Bacon

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>