Bijzonder glasmuseum MusVerre opent 1 oktober deuren

Het nieuwe MusVerre CREDITS ARTIST IMPRESSION: MusVerre

Het glasmuseum MusVerre opent op 1 oktober dit jaar  in Sars-Poteries in Noord-Frankrijk haar deuren. Dit dorp waar vroeger glas gemaakt werd is bij glasliefhebbers uit de hele wereld bekend door het ontwerpatelier, de kunstenaarsresidenties en de uitzonderlijke collecties. Het nieuwe met blauwe steen versierde museum van 4000 m² toont een ongeëvenaard geheel van meer dan 3.000 werken in glas. Het vormt zo een samenspel van plaatselijke productie uit de 19e eeuw en hedendaagse werken van artiesten van alle windstreken.

Het door de architect Raphaël Voinchet en het bureau W-Architectures ontworpen MusVerre zorgt voor een connectie tussen het erfgoed van de plaatselijke traditionele productie en het moderne van hedendaagse artistieke creaties. De architectuur beantwoordt aan de wens van het
Département du Nord om vier kernpunten aan te pakken:
- zorgen dat het museum bij het landschap past, bij de vormen, de grenzen van het heggenlandschap en de omliggende bouwwerken.
- zorgen dat het museum door de strakke, pure architectuur de werken optimaal aan de bezoekers kan tonen.
- zorgen dat de bezoekers zodra ze binnen zijn een rijke collectie ontdekken die afgewisseld wordt met uitzichten over het landschap
- zorgen dat er gescheiden ruimtes zijn waar elk tentoongestelde voorwerp zijn plaats vindt en zijn symboliek kan tonen.

Alle gevels en het dak zijn met blauwe steen uit de streek Henegouwen bedekt die met het licht spelen en een volkomen nieuwe diepte aan de buitenkant geven. Het MusVerre is uitgedacht om in het natuurlijke landschap op te gaan en tegelijkertijd ermee te spelen. Naar het oosten is het steeds meer geopend, gericht op een landschap waar geen hoge beplanting of gebouwen staan. Het park en het omliggende gebied lijken een verlenging van het museum. Door de oriëntatie van het gebouw en ramen krijgen de bezoekers een gevoel van sereniteit.

Gezien de huidige economische en sociale context van deze door de industriële terugval geraakte streek, vormt deze investering een ware uitdaging: cultuur plaatsen in een landelijke streek en ervoor zorgen dat dit tot ontwikkeling leidt door middel van het plaatselijke erfgoed en het netwerk van creatie met een internationale faam. Het in een plattelandsgemeente met 1500 inwoners gevestigde MusVerre speelt een rol als ‘culturele motor’ om de streek Avesnois te ontwikkelen. De betrokkenheid bij de bevolking, de plaatselijke verankering van het museum en de afwisselende acties helpen om het gebied uit een isolement te halen en de actoren te mobiliseren. De bekendheid van het museum, de unieke kwaliteit van de collecties en de architectuur ondersteunen de toeristische roeping van de streek Avesnois. Niet ver gelegen van de Belgische grens en de Aisne en de directe nabijheid van grote stedelijke Euregionale centra maken het mogelijk om volop deel uit te maken van de grensoverschrijdende dynamiek van de nieuwe regio Hauts de France. Zo kunnen bezoekers uit Noordwest-Europa die van kunst, natuur en ontspanning houden in de Avesnois geïnteresseerd raken.

Het MusVerre bevat een collectie die traditie en hedendaagse kunst verbindt. Zo zijn er de Bousillés (850 stuks). Dit zijn creaties die de glaswerkers uit de 19e eeuw voor hun plezier, tijdens de pauzes gemaakt hebben. Het zijn dagelijkse voorwerpen, fantasievolle, levendige meesterwerken die de vakkennis en uitzonderlijke technieken van de arbeiders weerspiegelen. Het zijn uitingen van hun creativiteit en verbeelding, spelend met kleuren en vormen. Het museum voert sinds het Symposium van 1982 en de eerste schenkingen van kunstenaars een actief beleid van acquisitie van hedendaagse glaskunst. De werken van het museum van Sars-Poteries, van figuratieve tot abstracte kunst, uit de jaren ‘80 tot op heden, zijn unieke voorwerpen met glas, gemaakt door kunstenaars uit Japan, de Verenigde Staten, Australië of Europa.

Het is vandaag de dag de belangrijkste Franse openbare glascollectie (750 werken) en maakt met de kunstenaarsresidenties dat het museum een internationale reputatie heeft. Het MusVerre versterkt zijn identiteit rond creatie en glas en oriënteert zich op nieuwe gebieden door verschillende kunstdomeinen te combineren: van beeldhouwen, architectuur, design tot muziek, dans, poëzie en kookkunst. En tegelijkertijd wil het door zijn ligging in de eerste streek van glasproductie van Noordwest Europa nadenken over eventuele weerklank met onderzoek, hoger onderwijs en industrie. Het Departement du Nord wil met dit nieuwe museum aan cultuur een centrale rol geven in de ontwikkeling van plattelandsgebieden. Het geeft deze collectie van hedendaagse glaskunst, die uitgegroeid is tot de grootste van Europa, betere omstandigheden om getoond te worden en uitstraling te krijgen.

BRON: Persbericht MusVerre

Lees ook:Daan Roosegaarde opent nieuw permanent kunstwerk op Schiphol
Lees ook:Drie musea maken kans op Museumprijs 2015
Lees ook:Singer Prijs 2011 naar Dorothé van Driel
Lees ook:Het onbekende deel van de Collectie Enke voor het eerst te zien èn te koop
Lees ook:Zo Hollands in De Hallen Haarlem

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>