Rijksmuseum sluit overeenkomst met Metropolitan Museum and J.P. Getty Trust

From left to right: James Cuno, Dr. Jet Bussemaker, and Dr. Robert van Langh. Photo by Ryan Miller/Capture Imaging.

Het Rijksmuseum heeft deze week binnen het kader van The Netherlands Institute for Conservering, Arts and Science (NICAS) en in bijzijn van minister van OCW, Jet Bussemaker, twee overeenkomsten gesloten met Amerikaanse musea ter stimulering van innovatief wetenschappelijk onderzoek naar conservering en restauratie van kunstwerken. Het betreft een overeenkomst met The Metropolitan Museum (NY) en The J. Paul Getty Trust (LA) in de Verenigde Staten voor een periode van vijf jaar.Minister Jet Bussemaker is erg te spreken over de internationale samenwerking: Met kunst en erfgoed kunnen we uitdrukking geven en uitdragen wie we waren, en in hoeverre dat bepalend is voor wie we zijn. Kunstwerken vertellen verhalen, waardoor we onze geschiedenis leren begrijpen. En dit kan niet zonder gedegen onderzoek. Deze bijzondere samenwerking nieuwe toepassingen mogelijk waardoor we ons nationaal en werelderfgoed beter kunnen begrijpen, behouden en visualiseren. De bewindsvrouw is op dit moment in de Verenigde Staten voor een bezoek aan New York, Los Angeles en San Francisco, waar ze verschillende culturele instellingen, technologiebedrijven en kennisinstellingen bezoekt.“Het is fantastisch dat studenten, wetenschappers en andere professionals dankzij deze samenwerking in staat worden gesteld nieuw baanbrekend onderzoek te kunnen doen naar conservering en restauratie van kunstwerken. ”Taco Dibbits, Directeur Collecties Rijksmuseum: The Metropotian Museum of Art en The Netherlands Institute for Conservation, Arts and Science (NICAS) hebben een Memorandum (MOU) opgesteld waarbij samenwerking tussen de instituten internationaal onderzoek mogelijk maakt op het gebied van duurzaamheid en kunst.

The J. Paul Getty Trust en The Netherlands Institute for Conservation, Arts and Science (NICAS) hebben een Memorandum (MOU) opgesteld waarbij samenwerking tussen de instituten internationaal onderzoek mogelijk maakt op het gebied van natuurwetenschap en de kunsthistorische bestudering van kunstvoorwerpen. Dit project ‘Computing in art history and heritage conservation’ wordt geleid door Prof. dr. Robert G. Erdmann, senior scientist bij het Rijksmuseum en Hoogleraar Conservation aan de Universiteit van Amsterdam.

Het NICAS is in september 2015 in het leven geroepen en is een onderzoekscentrum waarin kunstgeschiedenis, conservering & restauratie en natuurwetenschappen samenkomen voor een beter behoud van het cultureel erfgoed. In NICAS werken het Rijksmuseum, de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO), de Universiteit van Amsterdam (UvA), de Rijksdienst Cultureel Erfgoed (RCE), en de Technische Universiteit Delft (TU Delft) samen. NICAS staat onder voorzitterschap van Dr. Robert van Langh, hoofd Conservering & Restauratie van het Rijksmuseum.

BRON: Persbericht Rijksmuseum

Lees ook:Het Rijksmuseum Junior Fellowship: de leerling in de kunst
Lees ook:Mondriaan Fonds maakt namen voor samenwerkingsregeling bekend
Lees ook:Inschrijving geopend voor Art Conservation Project
Lees ook:TextielMuseum en het Rijksmuseum gaan samenwerken
Lees ook:Rijksmuseum biedt gratis toegang tot Marten & Oopjen

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>