Leiko Ikemura – All about Girls and Tigers

Een solotentoonstelling voor Leiko Ikemura CREDITS: Leiko Ikemura, Museum für Ostasiatische Kunst

Het Museum für Ostasiatische Kunst in het Duitse Keulen wijdt met All about Girls and Tigers (Alles over meisjes en tijgers) een grote thematische tentoonstelling aan de wereldberoemde en met talrijke prijzen bekroonde kunstenares Leiko Ikemura. De in Japan geboren kunstenares woont en werkt inmiddels al zo’n 40 jaar in Europa, in Berlijn en Keulen.

Door haar studies in Spanje en haar werk in zowel Zwitserland als Duitsland richtte Ikemura zich op westerse kunst. Het concept van deze expositie bevestigt dit niet alleen, maar toont ook voor het eerst de onmiskenbare en formatieve Japanse roots in haar werk. Het werk van Ikemura is daarmee een mooie mix van westerse kunst met Japanse kunst. De tentoonstelling is een confrontatie tussen dertien Japanse en Chinese sleutelstukken uit de collectie van het museum en ongeveer 200 werken van Ikemura. Vorig jaar won Ikemura overigens nog de Cologne Fine Art Prize, een kunstprijs in Keulen. Daarmee won ze 10.000 euro. Het werk van Ikemura is veelzijdig en bestaat onder meer uit sculpturen, werken op papier en schilderijen.

In 1909 werd in Keulen het eerste Europese museum voor Oost-Aziatische kunst opgericht. De stichters verworven in Azië opmerkelijke werken zoals boeddhistische schilderijen en houtsnijwerk, beschilderde kamerschermen, houtsneden en lakkunst uit Japan en Chinese en Koreaanse keramiek. Andere hoogtepunten uit China zijn o.a. religieuze bronzen beelden, schilderijen en kalligrafie. Het nieuwe, in 1977 geopende museumgebouw werd ontworpen door de beroemde Japanse architect Kunio Maekawa en toont de verschillende collecties in steeds wisselende opstellingen.

BRON: Persbericht Museum für Ostasiatische Kunst 

Lees ook:De Japanse invloed op de kunst van de meesterschilder
Lees ook:Japanse tatoeages in Leiden
Lees ook:Mandarijntje gepeld door kunstenares
Lees ook:Kunstwereld zet zich in voor Japan
Lees ook:Musea kiezen deze lente massaal voor bloemen

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>