Berlijn krijgt nieuw museum voor moderne kunst

Blick von der Postdammer Straße auf die Neue Nationalgalerie, 14 september 2012 FOTOGRAF: Philipp Eder

In de stad Berlijn zal over een paar jaren een nieuw museum voor moderne kunst verrijzen. Het Duitse parlement trekt 200 miljoen euro uit voor de bouw van een nieuw museum. Het is de bedoeling dat het nieuwe gebouw verrijst in de nabijheid van de Neue Nationalgalerie die de Duitse architect Mies van der Rohe in 1968 bouwde. 

Dit pand is nu te klein geworden. Slechts 25% van de werken die de Neue Nationalgalerie bezit, kan in het huidige gebouw getoond worden. Dat is een probleem getuige de gift die de overkoepelende Prussian Cultural Heritage Foundation in 2010 ontving. Het betrof een uitzonderlijke gift van 150 surrealistische topwerken van de Duitse zakenman Heiner Pietzsch. Als enige voorwaarde stelde Heiner Pietzsch dat alle werken permanent moeten worden tentoongesteld. Tot op heden is dat niet mogelijkj in het gebouw van Mies van der Rohe. Nieuwbouw is daarmee noodzakelijk. Het nieuwe gebouw zal zo’n 14.000 meter groot worden.

Het nieuwe museum voor moderne kunst zal te vinden zijn op het Berlijnse Kulturforum, zo meldt de Duitse krant Berliner Zeitung. Het Kulturforum in Berlijn is nu al de culturele hotspot in de stad. Het Kulturforum beschikt over diverse musea en culturele instellingen, waaronder het Museum voor Europese Kunst, het Muziekinstrumentenmuseum en de Staatsbibliotheek.

Lees ook:Unieke samenwerking: Frank Stella en Calatrava
Lees ook:Een ei van zes miljoen dollar
Lees ook:Wegens succes verlengd
Lees ook:Whitney Museum gaat verhuizen
Lees ook:Einde Guggenheim Berlijn

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>