2015: het jaar van Vincent van Gogh

De zonnebloemen van Van Gogh BEELDCITAAT http://www.vangoghbrabant.com/nl/actueel/125ste-sterfjaar-vincent-van-gogh-in-2015-uitgebreid-herdacht-met-internationaal-programmaC

Het is inmiddels 2015 en dat betekent dat dit jaar volop aandacht besteed zal worden aan de Nederlandse meesterschilder Vincent van Gogh. Dit jaar is het immers 125 jaar geleden dat de wereldberoemde kunstenaar overleed en hij wordt geëerd met spraakmakende tentoonstellingen en festiviteiten in Nederland, België en Frankrijk.

Het gehele jaar worden er tal van exposities in diverse Nederlandse, Belgische en Franse musea gehouden, maar er zijn ook diverse activiteiten ingepland. Een deel van de activiteiten was vorig jaar al zichtbaar, zoals de opening van het fietspad van Van Gogh in Nuenen. Maar dit jaar wordt pas echt uitgepakt.

Wat kunt u dit jaar onder meer verwachten?

Nachtevenementen

Allereerst is het er het reedsgenoemde fietspad, het Van Gogh-Roosegaarde fietspad, een pad van 600 meter lang op de plek waar Vincent van Gogh woonde van 1883 tot 1885 in Nuenen. Dit pad is deels gebaseerd op het werk Starry Night van Van Gogh en door kunstenaar Daan Roosegaarde in een moderne versie uitgebeeld middels het fietspad. Daarnaast is er nog GLOW Eindhoven. Elk jaar tonen de beste lichtkunstenaars uit binnen- en buitenland hun shows in de binnenstad van Eindhoven, waarbij Van Gogh menig kunstenaar geïnspireerd zal hebben. GLOW Eindhoven vindt dit jaar plaats van 7 tot en met 14 november.

Brabant, het thuis van Vincent

Noord-Brabant en Vincent van Gogh, ze zijn onlosmakelijk aan elkaar verbonden. Niet alleen werd Vincent in deze provincie geboren, maar hij maakte hier ook zijn eerste stappen als kunstenaar en het wereldberoemde De Aardappeleters werd in deze provincie op het doek gezet. Om het leven van Vincent van Gogh te volgen zijn dit jaar op diverse locaties activiteiten. Zo is er het Vincent van GoghHuis in Zundert met een unieke tentoonstellingsruimte, op de plaats waar de kunstenaar werd geboren en de eerste jaren opgroeide. In Nuenen, een andere plaats waar Van Gogh woonde en werkte, is het Vincentre te bezoeken en  kun je wandelen of fietsen langs maar liefst 21 Vincent-gerelateerde locaties. In het Noordbrabants Museum zijn diverse exposities over en gerelateerd aan Vincent van Gogh, terwijl je ook het tekenlokaal van de kunstenaar kunt bezoeken. Kortom: volop vertier in Noord-Brabant in dit Vincent van Gogh-jaar!

De natuur van Van Gogh

In al zijn werken blijkt dat Vincent van Gogh een duidelijke voorkeur had voor bloemen en planten of misschien wel de natuur an sich. Er zijn in heel Nederland dan ook diverse evenementen gebaseerd op de voorliefde voor de natuur van Van Gogh. Zo is de kunstenaar aanwezig in de wereld van bloembollen in de Keukenhof in Lisse, in de tuinen van Appeltern en bij het Bloemencorso in Zundert.

Festival Van Gogh

Bij een feestjaar als dit van Van Gogh-jaar mogen ook diverse festivals niet ontbreken. Er zijn er heel wat, maar Kunst.blog.nl noemt er slechts een paar:

Datum: 25-5-2015 t/m 7-6-2015: Kunstroute en evenement in de kern van Etten-Leur met amateurgezelschappen die interpretaties bieden op Vincent van Goghs periode in Etten. Ook vindt er een 3D streetpainting evenement plaats waarbij o.a. de tuin van Vincent de inspiratiebron is.

Datum: 4 t/m 6 september 2015: De Roodharigendag 2015 in Breda staat in het teken van Van Gogh. In 2014 zijn Roodharigen geportretteerd, geïnspireerd op een zelfportret van Van Gogh. Deze kunstfoto’s worden in 2015 getoond én er wordt een megaportret van Van Gogh gemaakt met duizenden roodharigen.

Datum: 31 mei 2015: Kunstenaars uit verschillende disciplines verzamelen zich in Nuenen en zullen, in de buitenlucht, hun interpretaties maken van werken van Van Gogh. Dat gebeurt op precies die plekken die van Gogh 130 jaar geleden ook heeft geschilderd.

Van Gogh in het museum

Niet alleen het Noordbrabants Museum staat dit jaar grotendeels in het teken van Vincent van Gogh, ook het Van Gogh Museum doet natuurlijk mee. Maar zoals gezegd zijn er ook in het buitenland diverse activiteiten en doen ook andere musea mee met dit feestjaar. Zo start 25 januari in het Museum voor Schone Kunsten in het Belgische Mons de tentoonstelling Van Gogh in de Borinage, de geboorte van een kunstenaar. Deze tentoonstelling belicht met circa 70 werken de periode die van Gogh tussen 1878-1880 in de Borinage doorbracht. In deze tijd beëindigde hij zijn carrière als predikant en koos voor het kunstenaarsbestaan. Zijn tijd in Nederland, België en Frankrijk leidt ook tot activiteiten. In het Franse Auvers-sur-Oise, waar hij is gestorven en begraven, staat het gehele culturele seizoen in het teken van ‘In de voetsporen van Van Gogh’, als hommage aan deze wereldberoemde  kunstenaar.

Lees ook:Fietsen op het pad van Van Gogh
Lees ook:In de voetsporen van Vincent van Gogh
Lees ook:Salon Van Gogh in het Vincent van GoghHuis
Lees ook:Corso Zundert geheel in het teken van Vincent van Gogh
Lees ook:Het jaar van Vincent

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>