Lakenhal viert Leidens Ontzet

Al meer dan 400 jaar viert men in Leiden de bevrijding van de Spanjaarden door de Geuzen (3 oktober 1574). De 3 October Vereeniging die verantwoordelijk is voor veel van de activiteiten omtrent deze viering, bestaat dit jaar 125 jaar en om dit te vieren pakt Museum de Lakenhal groots uit. Zo opent komende vrijdag de tentoonstelling “Vrijheid! Leidens Ontzet 1574-2011”, werd er een speciale editie van Suske en Wiske uitgegeven en als klap op de vuurpijl maakte Erwin Olaf in opdracht van het museum een historiestuk en zes figuurstukken rondom het thema Leidens Ontzet.

© Erwin Olaf, detail van het historiestuk met als onderwerp het Leidens ontzet.

De tentoonstelling “Vrijheid! Leidens Ontzet 1574-2011” geeft je een indruk hoe de bevrijding uitgroeide tot één van de grootste lokale volksfeesten van Nederland. Bovendien worden er rondom de tentoonstelling allerlei activiteiten georganiseerd. Zo kun je elke woensdag, vrijdag, zaterdag en zondag een eigen vaandel maken en is er op zondag 16 oktober een interview met Erwin Olaf.

Als onderdeel van de tentoonstelling is ook het historiestuk en de zes portretten en stillevens, die Erwin Olaf in opdracht van Museum de Lakenhal maakte, te zien. Voor het historiestuk poseerden 36 personen, zij laten zien hoe Leidenaren tijdens de belegering werden getroffen door ziekte en honger. Dit kunstwerk zal na de tentoonstelling als onderdeel van de vaste opstelling gepresenteerd worden.  De zes portretten en stillevens van Erwin Olaf kun je van 29 september tot en met 8 januari 2011 in de Universiteitsbibliotheek Leiden bewonderen.

Lees ook:Museum de Lakenhal huurt Erwin Olaf in
Lees ook:Erwin Olaf fotografeert dansers Het Nationale Ballet voor Groninger Museum
Lees ook:Fotograaf Erwin Olaf wint Johannes Vermeer Prijs 2011
Lees ook:Erwin Olaf wint COC-prijs
Lees ook:Fotograaf Ari Marcopoulos bij de AVRO

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>