Museum de Lakenhal huurt Erwin Olaf in

M.I. van Bree, Burgemeester Van der Werff biedt zijn degen aan het volk, 1816-1817, Museum de Lakenhal

Museum de Lakenhal en de Universiteit Leiden hebben de bekende fotograaf Erwin Olaf opdracht gegeven om een hedendaagse interpretatie van het thema Leidens Ontzet te maken. Het is de bedoeling dat Olaf één historiestuk (ruim twee bij drie meter) en zes figuurstukken en/of stillevens maakt, die tijdens de tentoonstelling “Leidens Ontzet. Vrijheidsstrijd & Volksfeest” in de Lakenhal getoond zullen worden. Naast modellen en acteurs is Olaf van plan om ook ‘gewone Leidenaren’ te laten figureren in zijn foto’s.

Museum de Lakenhal en Universiteit Leiden willen met deze opdracht bewerkstelligen dat het Leidens Ontzet (volgens de Lakenhal de meest archetypische bevrijdingsstrijd van de Nederlanders), dat elk jaar op 3 oktober herdacht wordt, hernieuwde internationale aandacht zal krijgen. De opdracht voor een historiestuk grijpt terug op een oude traditie laat de Lakenhal weten. Het Leidens Ontzet is namelijk het onderwerp van verschillende historiestukken uit de 16de- eeuw tot en met de 19e –eeuw geweest (waarvan de afbeelding een voorbeeld is).

Erwin Olaf lijkt opgetogen met deze bijzondere opdracht en zegt: “Door het beeld te situeren in de Pieterskerk en samen te werken met een groot aantal figuranten en modellen afkomstig uit alle lagen van de Leidse bevolking, zullen de beelden tevens een binding moeten krijgen met de inwoners van Leiden. Daarnaast zal het werk door de aanwezigheid van een groot aantal details voor de kijker een visueel feest moeten worden.”

Vanaf 30 september tot en met 8 januari kun je de tentoonstelling “Leidens Ontzet” bezoeken. Er zullen tevens foto’s van Erwin Olaf in de Universiteitsbibliotheek in Leiden te zien zijn.

Lees ook:Lakenhal viert Leidens Ontzet
Lees ook:Erwin Olaf fotografeert dansers Het Nationale Ballet voor Groninger Museum
Lees ook:Fotograaf Erwin Olaf wint Johannes Vermeer Prijs 2011
Lees ook:Erwin Olaf wint COC-prijs
Lees ook:Muzikaal intermezzo in Leidse Musea

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>