Kies de Kunstenaar van het Jaar 2015

Voor aanvang van de Kunstweek worden de winnaars bekendgemaakt CREDITS: Kunstweek

Voor aanvang van de Kunstweek worden de winnaars bekendgemaakt CREDITS: Kunstweek

Net als voorgaande jaren wordt er dit jaar een Kunstenaar van het Jaar gekozen. Dit is dan wel de Kunstenaar van het Jaar 2015, maar de kunstenaar in kwestie mag natuurlijk ook een geheel jaar deze titel voeren. De Kunstenaar van het Jaar 2015 wordt op 15 oktober bekend gemaakt, maar u kunt zelf nog meestemmen in het proces. 

Sinds 2003 worden ieder jaar twee rangordes van de meest gewaardeerde Nederlandse beeldend kunstenaars bepaald, de Galerie der Onsterfelijken en de Galerie der Hedendaagse Kunstenaars. Vorig jaar werd Erwin Olaf benoemd tot Kunstenaar van het Jaar 2014 en stond in de Galerie der Onsterfelijken Vincent van Gogh nog steeds op de eerste plaats. Levi van Veluw werd benoemd tot Talent van het Jaar 2014 en Ans Markus de Briljanten Kunstenaar van het Jaar 2014.

Voor de titel Kunstenaar van het Jaar 2015 zijn momenteel nog acht kunstenaars in de running. Dat zijn Anton Corbijn, Marlene Dumas, Iris van Herpen, Marc Mulders, Erwin Olaf, Daan Roosegaarde, Levi van Veluw en Co Westerik. Via de website van Kunstweek kunt u uw twee favoriete kunstenaars nomineren. De stemronde is de laatste ronde voor de bekendmaking van de winnaar van de titel Kunstenaar van het Jaar 2015.

In totaal zijn er vier verkiezingsrondes binnen de verkiezing tot Kunstenaar van het Jaar. De eerste verkiezingsronde is de nominatieronde. Circa 100 kunstkenners dragen hun meest gewaardeerde kunstenaars voor nominatie voor. De 90 meest voorgedragen kunstenaars zijn de genomineerde kunstenaars. De tweede verkiezingsronde is de eerste publieksronde. In deze ronde kan iedereen stemmen op maximaal twee genomineerde kunstenaars en desgewenst op een kunstenaar naar eigen keuze. Deze ronde leidt tot de bepaling van de 25 halve finalisten. In de derde verkiezingsronde brengen de 100 kunstkenners een stem uit op de vijfentwintig halve finalisten. Deze ronde leidt tot de 8 finalisten. De vierde en laatste ronde van de verkiezing is weer een publieksronde. Deze vindt kort voor de Kunstweek plaats, zodat op de eerste dag van de Nationale Kunstdagen in de Kunstweek, de Kunstenaar van het jaar bekend gemaakt kan worden. Ook de Galerie van Hedendaagse Kunstenaars is dan bekend. Hierin worden de 100 meest gewaardeerde kunstenaars vermeld in de volgorde van het aantal stemmen dat ze kregen. Naast de Kunstenaar van het jaar , worden het Talent van het jaar en de Briljanten Kunstenaar van het jaar bepaald. Talent van het jaar is de kunstenaar die jonger is dan 35 jaar en het hoogst eindigt in de Galerie van Hedendaagse Kunstenaars. De eretitel Briljanten Kunstenaar gaat naar de kunstenaar die ouder is dan 65 jaar en het hoogst eindigt in de Galerie van Hedendaagse Kunstenaars.

Lees ook:Kies de Kunstenaar van het Jaar
Lees ook:Stem op de Kunstenaar van het Jaar
Lees ook:Wie wordt Galerie van het Jaar 2016?
Lees ook:Genomineerden Kunstenaar van het Jaar zijn bekend
Lees ook:Galerie Frank Taal wint titel Galerie van het Jaar 2015

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>