Jubileum Topp & Dubio zorgt voor ruil van tijdelijkheid voor eeuwigheid

Topp & Dubio maken een buste CREDITS: Topp & Dubio

Het Haagse kunstenaarsduo Topp & Dubio bestaat dit jaar 20 jaar. Het duo dat vooral bekend is om haar live interventies en tijdelijke kunstprojecten markeert het moment door een nieuwe stap te zetten in hun carrière. Voor het eerst gaan ze een klassieke buste maken in klei.“Dit is misschien wel onze meest intieme tentoonstelling van de afgelopen twintig jaar. Het is een herijking van ons werk. Op een bepaalde manier is het een terugkeer naar het begin waarin het werk nog alle kanten op kan gaan. Het verlangen naar fysiek materiaal komt voort uit het besef dat er eigenlijk nooit iets van ons werk is overgebleven. Op een monumentale opdracht in de Berlage Villa aan de Wassenaarseweg na, is al ons werk weer verdwenen en bestaat het slechts in foto’s, films, boeken of op internet”, aldus de kunstenaars.

Het maken van de buste vindt daarom plaats in ’503′, een Haags bovenappartement aan de Valkenboskade dat door filmmaker Gerard Holthuis wordt benut om kunstenaars te ontvangen voor presentaties. Topp & Dubio gebruiken de ruimte vierentwintig uur, verdeeld over drie dagen, als beeldhouwatelier. Publiek is welkom om het maakproces te volgen en om op informele wijze met de kunstenaars in contact te treden.

Het project is voor Topp & Dubio ook een nieuwe stap in hun onderzoek naar de waarde van het ironische kunstwerk ‘Buste van Stalin met Haring’ van de oorspronkelijk Russisch-joodse kunstenaars Vitaly Komar en Alexander Melamid waarmee Topp & Dubio sinds een jaar in contact zijn. Het werd precies 30 jaar geleden voor de Haagse Rosse buurt gemaakt, maar staat nu bij het Gemeentemuseum Den Haag. De buste die Topp & Dubio gaan maken zal geïnspireerd zijn op alle beeldhouwwerken die er nog van Stalin in de wereld  bestaan en stelt daarmee vragen naar de bedenkelijke relatie tussen (dictatoriale) macht, beeldhouwkunst en eeuwigheidswaarde.

Het project kent drie fasen die allen voor publiek toegankelijk zijn:

donderdag 12-18 u  - installatie werkruimte en materiaal voor het nieuw te maken werk

vrijdag 12-24 u  - werksessies buste (middag) en live presentatie (avond)

zaterdag 12-18 u – evaluatie, interventies en documentatie

TOPP & DUBIO – ‘A_DAY_TO_CLAY_A_BUST’

503 voor aanverwante zaken & roerend goed | Valkenboskade 503, Den Haag | 070-7505658

BRON: Persbericht Topp & Dubio

Lees ook:Topp & Dubio kiezen voor kunst in openbare ruimte
Lees ook:Haagse kunstenaars in actie voor Amnesty
Lees ook:Borstbeeld Annie M.G. Schmidt gestolen
Lees ook:Buste Vincent van Gogh terecht
Lees ook:Top-5 Biedingen veiling Pim Fortuyn

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>