Fort Kunstenaar: Boeddha in de Linie

web_boeddha_in_de_linie630Welke krachten komen boven als hedendaagse kunstenaars zich ieder twee weken in een relatief isolement tussen bunkers en bomvrije ruimten wonen en werken? Vier kunstenaars namen de proef op de som met als gevolg een prachtige documentaire van de Boeddhistische Omroep. 

Langs de rivier de Lek, in de uiterwaarden, ligt het fort Werk aan het Spoel. Kusntenaars Leen Kaldenberg,Airco CaravanRaoul Deleo en Mark Schalken reisden af naar deze plek om zich twee weken terug te trekken. Alle vier werden zij daarbij op geheel eigen wijze geïnspireerd door het boeddhisme. Het doel van het project is niet alleen om na veertien dagen met een prachtig kunstwerk het atelier te verlaten. Het gaat vooral om de confrontatie met zichzelf, het werk, de natuur.

Grote thema’s als vergankelijkheid en leegte zijn duidelijk herkenbaar in het werk van Leen Kaldenberg en Raoul Deleo. Op de dag dat Wilders om minder Marokkanen scandeerde liep Airco Caravan gehuld in een felblauwe boerka over de Lekdijk in Culemborg. De vierde kunstenaar, Mark Schalken maakte met wilgentenen krachtige en kwetsbare installaties. Gedurende hun verblijf werkten de kunstenaars in een relatief isolement. De enige onderbreking van het isolement was filmmaker Emil van Zuylen, die de kunstenaars volgde tijdens dit experiment. Wat doen de stilte en het natuurgeweld met de kunstenaar? Verlangt hij of zij na drie dagen bleek van ellende naar huis? Of wordt de geest één met de prachtige omgeving ? En wat is de relatie tussen kunst, beoefening en meditatie?

Wilt u een en ander zelf ervaren? Kijk dan op zondag 14 september naar Boeddha in de Linie tussen 16:00 en  17:00 op NPO 2. De herhaling is op zaterdag 20 september tussen 9:30 en 10:30 op eveneens NPO 2. Een voorstukje zie je hier!

 

Lees ook:Art of What schijnt licht op het taboe rond abortus
Lees ook:Volkskrant Magazine opent pop-up galerie
Lees ook:Open Tuinen Dagen Amsterdam
Lees ook:Mark Manders krijgt Heinekenprijs
Lees ook:Nonnen ‘bedrogen’ door kunsthandelaar

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>