Unieke samenwerking: Frank Stella en Calatrava

Frank Stella & Calatrava, The Michael Kohlhaas Curtain, 2008-2011. Foto: Palladium

In de Neue Nationalgalerie te Berlijn is nu het kunstwerk “The Michael Kohlhaas Curtain” te zien die uit de samenwerking van de Amerikaanse kunstenaar Frank Stella en de Spaanse architect Santiago Calatrava is voortgekomen. Frank Stella heeft het monumentale kunstwerk (30 meter lang) geschilderd en Calatrava heeft er een architecturale constructie omheen gebouwd zodat het werk nu als ringvormig panorama getoond kan worden. Deze installatie is ter ere van de 200ste geboortedag van de Duitse dichter Heinrich von Kleist tot stand gekomen. De titel van het kunstwerk verwijst dan ook naar de 19de-eeuwse inspiratiebron, de novelle Michael Kohlhaas van Kleist.

Frank Stella & Calatrava, The Michael Kohlhaas Curtain, 2008-2011, Foto: Courtesy of Santiago Calatrava, LLC

Het zal mensen misschien verbazen dat een architect nu een werk voor in een museum maakt. Mary Louise Schumacher kijkt hier niet zozeer van op want ze schrijft op haar blog: “Santiago Calatrava makes little distinction between art and architecture. They are one and the same to him, or so he told me during the years that he was frequently in Milwaukee working on the design for the Milwaukee Art Museum, coming up on its 10th anniversary later this year. I believe he loves the grandeur and scale of architecture but prefers to think of himself as a great artist.”

Naast een samenwerking tussen Calatrava en Stella is het ook een samenwerking tussen het Neue Nationalgalerie en het Pablo Serrano museum, waar het kunstwerk vanaf augustus te zien zal zijn. Het kunstwerk is nog tot en met 14 augustus te bewonderen in Berlijn. (Bron: Artschoolvets.com,Visitberlin.de en Palladium)

Lees ook:Berlijn krijgt nieuw museum voor moderne kunst
Lees ook:Uitslag Super Bowl
Lees ook:Kunstzinnige pumps
Lees ook:Kunst app van de week: Milwaukee Art Museum
Lees ook:Een ei van zes miljoen dollar

1 Reacties // Reageer

One thought on “Unieke samenwerking: Frank Stella en Calatrava

  1. Martin

    Zo, dat ziet er erg mooi uit zeg! Super samenwerking.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>