50 jaar kunst uit Nederland, België en Duitsland bij Art Cologne

Art Cologne toont een speciale tentoonstelling met 50 jaar avant-garde kunst uit Nederland, België en Duitsland, samen met in opdracht gemaakt nieuw werk van drie opkomende hedendaagse kunstenaars. Voor Nederland is Melanie Bonajo blikvanger met nieuw werk.

Curatoren Ellen de Bruijne (NL) en Stella Lohaus (BE) hebben de tentoonstelling Eins, zwei, Wechselschritt  samengesteld met onder anderen werk van Joseph Beuys, Ger van Elk, Panamarenko, Marcel Broodthaers, Georg Baselitz, Marlene Dumas, Rosemarie Trockel, Daan van Golden, Navid Nuur en Peter Buggenhout. Naast Melanie Bonajo hebben Sine Van Menxel (BE) en Nora Schultz (DE) in opdracht nieuw werk gemaakt. Deze tentoonstelling is tot stand gekomen in samenwerking met het Mondriaan Fonds, het Belgische Kunstenpunt (Flanders Arts Institute), het Koninkrijk der Nederlanden, de Algemene Vertegenwoordiging van de Vlaamse overheid in Duitsland en Art Cologne en is te zien tijdens de beurs van 14 tot en met 17 april.

 

Melanie Bonajo heeft een nieuwe, uitgebreide versie van een film gemaakt over ouderen en de digitale wereld die tot en met 6 juni te zien is tijdens de tentoonstelling Hacking Habitat in de voormalige gevangenis in Utrecht. De film zal worden getoond in een door Bonajo gemaakte installatie die als blikvanger fungeert bij de tentoonstelling. Art Cologne ontving voor deze presentatie een Bijdrage Kunstbeurzen van het Mondriaan Fonds. Buitenlandse kunstbeurzen van internationaal belang kunnen voor de productie van nieuw werk van kunstenaars uit Nederland in een speciale sectie een bijdrage aanvragen. Deze bijdrage moet leiden tot versterking van de bekendheid van en de internationale waardering voor relevante hedendaagse beeldende kunst uit Nederland.

 

Art Cologne, de oudste kunstbeurs ter wereld, is uitgegroeid tot een van de belangrijkste internationale kunstbeurzen voor moderne en hedendaagse kunst in Europa. Ieder jaar trekt de beurs ongeveer 60.000 bezoekers en nemen ongeveer 250 galeries deel aan de beurs. In 2016 nemen onder andere de Nederlandse galeries Fons Welters, Martin van Zomeren, Tegenboschvanvreden en Juliètte Jongma deel aan de beurs.

 

Eins, zwei, Wechselschritt wordt georganiseerd in het kader van het 50-jarig bestaan van Art Cologne en het gastlandschap van Nederland-Vlaanderen op de Frankfurter Buchmesse. Aan de gastlanden is gevraagd een interdisciplinair programma te ontwikkelen in verschillende Duitse steden. De tentoonstelling Eins, zwei, Wechselschritt tijdens Art Cologne is een prelude op de Buchmesse. Verder organiseert het Museum voor Moderne Kunst in Frankfurt een grote solotentoonstelling van beeldend kunstenaar Fiona Tan en een tentoonstelling met Willem de Rooij. Maakt Kunstverein een tentoonstelling met jonge beeldend kunstenaars uit Nederland en België en presentatie-instelling basis toont werk van Nederlandse, Vlaamse en Duitse kunstenaars gemaakt tijdens een werkperiode in residencies in Antwerpen, Rotterdam en Frankfurt.

 

Art Cologne is te bezoeken van 14 tot en met 17 april 2016 aan de Entreehal Art Cologne, Koelnemesse GmbH, Messeplatz 1, 50679 Keulen.

BRON: Persbericht Mondriaan Fonds/Art Cologne 

Lees ook:Art Cologne 2011
Lees ook:Kunst App van de week: My Art Guide Basel 2012
Lees ook:Nieuwe kunstwerken bij HACKING HABITAT
Lees ook:Op pad met de Amsterdam Trail
Lees ook:Art Fair ‘s-Hertogenbosch

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>