Topp & Dubio kiezen voor kunst in openbare ruimte

(c) 2015 Topp & Dubio

(c) 2015 Topp & Dubio

Stalin, raamprostituees, haring en een alarmtelefooncel vormen de ingrediënten van een kunstproject waarmee het kunstenaarsduo Topp & Dubio de openbare ruimte als podium voor hedendaagse kunst aan de orde wil stellen. Vorig jaar zijn de kunstenaars een onderzoek gestart naar de herkomst en betekenis van het werk ‘Buste van Stalin met Haring’ dat al bijna 30 jaar in Den Haag staat en zich afspeelt in een zogenaamde ‘alarmtelefooncel’. Hun project is gebaseerd op dit werk.

Het roodverlichte kunstwerk, waarin vrouwen en haring als liefhebberijen van Stalin worden opgevoerd, kent een roerige geschiedenis en werd speciaal voor de Haagse rosse buurt (Geleenstraat) gemaakt door de Russisch-joodse kunstenaars Vitaly Komar en Alexander Melamid uit New York. Topp & Dubio zijn al jaren fan van dit werk en beschouwen de installatie als het meest relevante en uitdagende kunstwerk in de openbare ruimte in Den Haag. “Het kunstwerk is uitdagend, ironisch, actueel, conceptueel, confronterend, kritisch, lachwekkend en kwetsbaar tegelijkertijd.”

Topp & Dubio hebben het werk grondig doorgelicht en maken in deze eerste tentoonstelling een onbeschroomd vergelijk met een van de meest beroemde werken van de twintigste eeuw: het Grote Glas van Marcel Duchamp. Topp & Dubio hebben veel opvallende en onopvallende overeenkomsten ontdekt tussen de alarmcel en het Grote Glas. Met de titel ‘A Hilarious Picture in Glass’ hebben de kunstenaars een gedachte van Marcel Duchamp op het werk van Komar & Melamid geplakt om het als potentieel meesterwerk aan de orde te stellen. Met nieuwe installaties en fotowerken worden nieuwe perspectieven op dit iconische kunstwerk mogelijk gemaakt. Bij de tentoonstelling verschijnt een publicatie waarin Topp & Dubio hun visie op het werk delen. Daarnaast vinden er in de tentoonstelling gesprekken en live-performances met betrokken kunsthistorici plaats.

De tentoonstelling is te zien vanaf 29 mei tot en met 7 juni bij JCA DE KOK aan de Lange Beestenmarkt 99 in Den Haag. Open: vr/za/zo 13.00-17.00 uur. Opening: vrijdag 29 mei 2015 van 19.00 tot 23.00 uur. Er zijn ook nog wat extra events rond de tentoonstelling:

vrijdag 29 mei van 19-23 u – Topp & Dubio interventie tijdens Hoogtij#41, de culturele rondgang van Den Haag

zondag 31 mei om 15.00 u – Topp & Dubio performance met Philip Peters (kunstcriticus) en Vitaly Komar

zaterdag 6 juni om 16.00 u – Topp & Dubio in gesprek met Bert Jansen (kunsthistoricus en Duchamp-kenner)

BRON: Persbericht Topp & Dubio

Lees ook:Jubileum Topp & Dubio zorgt voor ruil van tijdelijkheid voor eeuwigheid
Lees ook:Haagse kunstenaars in actie voor Amnesty
Lees ook:Keith Haring tentoonstelling in Brooklyn Museum
Lees ook:Controversie in Canada
Lees ook:Keith Haring voor Moederdag

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>