Is museumbezoek via Internet de toekomst?

Vincent van Gogh, the Starry Night, 1889

Vandaag is het Google Art Project gestart, waar zeventien beroemde musea aan hebben meegewerkt. Er zijn 385 museumzalen en meer dan 1.000 kunstwerken en objecten te zien met de ‘Street View’ technologie. Daarnaast is er uit elke collectie één kunstwerk gekozen dat Google in gigapixel heeft gefotografeerd voor de website van Google Art Project.

Aan dit project doen onder meer het MoMA en het Metropolitan Museum in New York, de Hermitage in Sint Petersburg, het TATE Britain en the National Gallery in Londen, het Uffizi in Florence en de Gemäldegalerie te Berlijn mee. Uit Nederland doen het Rijksmuseum en het Van Gogh museum mee.

Met Google Street View kan men 360 graden draaien en inzoomen op details. Dit is ook mogelijk in de virtuele museumtour. Bovendien is er achtergrondinformatie van vele kunstwerken beschikbaar en iedere bezoeker kan favoriete kunstwerken bewaren in een eigen collectie. De musea willen op deze manier hun collectie zo toegankelijk mogelijk maken voor een breed publiek wereldwijd en lijken niet bang te zijn voor leegloop in het museum. Is een museumbezoek nog nodig als je heerlijk vanaf de bank een museum virtueel kan bezoeken?

Lees ook:Google meets Red Bull: Street Art View
Lees ook:Google Goggles voor het Getty Museum
Lees ook:Bonnefantenmuseum maakt debuut bij Google Art
Lees ook:Google Art Project 2.0
Lees ook:Internationale Museumdag: tijd voor kunst Doodles

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>