Nieuwe kunstwerken bij HACKING HABITAT

Melanie Bonajo, Progress vs Regress CREDITS Melanie Bonajo via HACKING HABITAT

In de voormalige gevangenis aan het Utrechtse Wolvenplein is de grote internationale tentoonstelling HACKING HABITAT geopend. Meer dan 80 bekende kunstenaars tonen hun werk. Centrale vraag: Hoe worden technologische (e.a.) systemen ingezet om ons dagelijkse leven te controleren en te reguleren, en wat is er nodig om ons leven terug te hacken?

Life hacken bij HACKING HABITAT is het slim en speels ombuigen van elk systeem zodat het in jouw voordeel gaat werken. Zo laat !Mediagruppe Bitnik illegale aankopen doen door robots en zet Zentrum für Politische Schönheit de Oostenrijkse regering voor het blok door in hun naam de bouw van een brug als veilige verbinding tussen Afrika en Europa te starten. In totaal worden 27 nieuwe kunstwerken gepresenteerd, merendeels gefinancierd door Stichting Niet Normaal in samenwerking met partners en fondsen.

Utrecht is de eerste stad waar bedelaars digitaal gaan. Grote, ouderwetse gettoblasters staan plompverloren op een brug of in een plantsoen, met daarop een schaaltje voor de munten. Pas in tweede instantie heb je door dat het om een kunstwerk gaat. Persoonlijke verhalen en liederen wisselen elkaar af. Dries Verhoeven noemt het werk Songs for Thomas Piketty, naar de Franse econoom die in zijn boek Kapitaal in de 21e eeuw de groeiende kloof tussen arm en rijk analyseert.

Ook Progress vs. Regress van Melanie Bonajo is een hoogtepunt. De film is een verslag van haar intrigerende onderzoek naar de rol van technologie in het leven van ouderen en jongeren. Gesprekken worden afgewisseld met hilarische scènes waarin pientere oudjes in de weer gaan met selfiesticks, google search en andere gadgets die de ‘mythe van de vooruitgang’ symboliseren. Met kleurrijke en ontwapenende humor zet de kunstenares maatschappelijke verhoudingen op scherp. Ze is genomineerd voor het Nederlandse paviljoen van de volgende Venetië Biënnale.

Paul Segers maakte een replica van de robothond Darfa, spelend met de tegengestelde signalen die op ons afkomen. Je realiseert je dat er een nieuwe killer drone is opgestaan, maar hij heeft de looks van een aaibaar hebbedingetje. In Walking the Dog doet de robot-hond zijn best om het publiek te behagen. Muziek, decor en geile bewegingen zijn een uitvergroting van hoe we dagelijks worden verleid de nieuwste innovaties van de oorlogsindustrie ‘leuk’ te vinden.

Voor je de tentoonstelling verlaat maak je kennis met De Mensbenadering van Circus Engelbregt. Ben je een mens of een robot? En hoe zit dat met de persoon tegenover je? Via koptelefoons krijg je instructies om de ander te benaderen, uitmondend in een moment van bezinning tot vlinders in je buik.

Als tentoonstelling is HACKING HABITAT.Art of Control te bezoeken t/m zondag 5 juni 2016 van woensdag t/m zondag van 10 tot 18 uur. Kinderen tot 12 jaar gratis, daarnaast diverse tickets. Kijk voor meer informatie: www.hackinghabitat.com.

BRON: Persbericht HACKING HABITAT

Lees ook:50 jaar kunst uit Nederland, België en Duitsland bij Art Cologne
Lees ook:Kunstwerken vs militair erfgoed: EMBEDDED ART
Lees ook:Op pad met de Amsterdam Trail
Lees ook:BEINGS: de wilde verschijnselen van het nu
Lees ook:Hermitage Amsterdam viert geboortedag Napoleon met fotowedstrijd

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>