Kunstwerken vs militair erfgoed: EMBEDDED ART

Reconstruction 0, Anno Dijkstra. Foto: Jeronimus van Pelt

Reconstruction 0, Anno Dijkstra. Foto: Jeronimus van Pelt

Onder de titel EMBEDDED ART zijn drie weekenden lang kunstwerken te zien in het militaire erfgoed op Park Vliegbasis Soesterberg. In vliegtuigshelters, munitiebunkers, een commandobunker en een verkeerstoren bevinden zich kunstwerken die samen ‘Collectie De Basis’ vormen. Tal van kunstenaars deden er onderzoek en maakten er kunstwerken die de geschiedenis, het landschap en de toekomstige mogelijkheden van dit terrein tot onderwerp hebben. Daarnaast worden er vier kunstwerken voor het eerst getoond. Ze zijn speciaal voor deze voormalige NAVO-vliegbasis ontwikkeld of krijgen er nieuwe betekenissen. 
Het park zelf is pas sinds december 2014 open voor publiek. Zeker in de tijd van de Koude Oorlog bleef dat wat er op de basis gebeurde strikt geheim. Het militaire erfgoed waarin de kunstwerken zich bevinden is ook nu nog slechts op gezette tijden en alléén onder begeleiding toegankelijk. Tijdens EMBEDDED ART krijgt u de kans om deze goed bewaarde geheimen te bezoeken plus de vier kunstwerken die hier nog niet eerder te zien waren. Zo maakte Anno Dijkstra een model van een atoomontploffing dat een van de vliegtuigshelters geheel vult. Voor een film van David Claerbout over natuur en maakbaarheid toont een andere shelter zich geschikt als megalomane filmzaal. Ook de installaties van Fernando Sánchez Castillo en Luuk Wilmering zijn indrukwekkend van zichzelf én in relatie tot hun locatie.

Voor de organisatie waren behalve de thematiek ook de unieke ruimtelijke mogelijkheden van de rauwe, grote, en soms angstaanjagende bunkers uitgangspunt voor de keuze van kunstenaars. De vier nieuwe werken zijn het resultaat van inhoudelijke samenwerking met het Nationaal Militair Museum, stichting Viewmaster en Hacking Habitat, Art of Control. De grootschaligheid van de locatie met mogelijkheden voor crossmediale kunsttoepassingen is een reden voor samenwerking. Het bundelen van krachten leidt tot kwaliteit en vernieuwing. Bij de herinrichting van de basis stond de natuurontwikkeling voorop. De kunstroute beslaat zo’n 10 kilometer door een landschap van militaire bouwwerken, bos, heide en een gebied met vergezichten waarin de start- en landingsbaan ligt. Die contrasten en de verschillende kunstlocaties maken de fietsroute absoluut een bezoek waard. Fietsen worden gratis beschikbaar gesteld door de Provincie Utrecht.

De kunstwerken die te zien zijn, zijn de volgende:
Secret Operation 610 - RAAAF|studio Frank Havermans – werkstation
Travel - David Claerbout – HD animatie kleur, geluid. Partner: Stichting Viewmaster
Guernica Syndrome - Fernando Sánchez Castillo – installatie. Partner: Hacking Habitat, Art of Control
Recontruction 0 - Anno Dijkstra – sculptuur
32 TFS Double Life - Laurence Aëgerter – installatie
Kabinet van Nagekomen Oorlogsberichten - Luuk Wilmering – installatie. Partner: Nationaal Militair Museum
Model Former Soesterberg Airbase - Krijn de Koning en Anne Holtrop – sculptuur
Crown of Creation - Erik Odijk ea – tekening in situ
Vrille - Sanja Medic – installatie
The Receptor - Roosje Klap & Kaleb de Groot – installatie, magazines, website

Het eerste weekend om te kijken naar EMBEDDED ART is al achter de rug, maar u kunt er opnieuw terecht in de weekenden van 5/6 september en 12/13 september. De openingstijden zijn van 11.00 uur tot 17.00 uur. Voor bezoekers van EMBEDDED ART worden – zolang de voorraad strekt- gratis fietsen beschikbaar gesteld op het terrein van het Nationaal Militair Museum, op de parkeerplaats voor bussen.
Inhoudelijke en praktische informatie is ook te vinden op www.embeddedart.nl

EMBEDDED ART is gefinancierd door: Provincie Utrecht; Mondriaan Fonds; KfHein,fonds; Stichting Niet Normaal; gemeente Zeist; gemeente Soest en het Prins Bernhard Cultuurfonds.

BRON: Persbericht EMBEDDED ART

Lees ook:Zeldzame 17e-eeuwse helm gevonden in Fries kerkje
Lees ook:Groninger Museum ontvangt schenking van Stichting Johan Dijkstra
Lees ook:Siemen Dijkstra: Werk in Uitvoering
Lees ook:Nationaal Monument Kamp Vught wint BankGiro Loterij Museumprijs 2016
Lees ook:Genomineerden BankGiro Loterij Museumprijs bekend

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>