Stedelijk Museum en Skarstedt vieren 50e verjaardag van ZERO

Günther Uecker, Inseln (Island), 1964
oil, kaolin and nails on canvas mounted on board
39 x 29 3/8 in. (99×74.6cm.)
© Günther Uecker. All rights reserved. DACS 2015. Courtesy of Skarstedt.

Het Stedelijk Museum toont vanaf 4 juli een bijzondere tentoonstelling over de kunstgroep ZERO, maar in Londen is op dit moment al een net zo’n bijzondere tentoonstelling te zien in de galerie Skarstedt. Deze expositie met de naam ‘Burning, Cutting, Nailing’ staat in het teken van werken van Yves Klein, Lucio Fontana en Günther Uecker en van de 50e verjaardag van een ZERO-tentoonstelling eerder in het Stedelijk Museum, Nul 1965 in, jawel, 1965. 

Deze drie kunstenaars die in Skarstedt te zien zijn maakten ook deel uit van ZERO. De expositie gaat in op de duale benadering van destructie en creatie binnen iconische werken door moderne meesters. De werken tonen de zoektocht en de vondst van de kunstenaars richting een nieuwe vorm van kunst maar ook een nieuwe vorm van leven. Daarbij werd gekeken naar potentiële en nieuwe technologische ontwikkelingen in de tijd na de Tweede Wereldoorlog. Er werd gebruik gemaakt van nieuwe, soms destructieve, manieren van kunst creëren: verbranden (burning), snijden (cutting) of spijkeren (nailing). Het doel was te komen tot een nieuwe vorm van creatieve vrijheid.

Burning, Cutting, Nailing is gericht op een geselecteerd aantal werken waarbij het thema volop tot uiting komt. Aan bod komen het door Lucio Fontana rood en wit ‘gesneden’ werk en zijn tagli-werken, maar ook zijn metaalschilderijen in koper en aluminium. Günther Ueckers befaamde witte spijkerschilderijen en het abstracte vuurwerk van Yves Klein zijn ook te zien bij de expositie. Door te focussen op blokken van kleur, worden de materiële kwaliteiten van de schilderijen meer naar de voorgrond gebracht. Het zorgt voor dynamiek in de expositie, terwijl het ook leidt tot een repetitie van kleur en techniek van de diverse kunstenaars en kunstwerken.

Bijzonder is de sculptuur New York Dancer uit 1965 van Günther Uecker. Dit werk was ook te zien in de expositie in het Stedelijk Museum in 1965, Nul 1965. Het werk is feitelijk een soort gemotoriseerde cilinder, met zeildoek en spijkers, wat in beweging precies toont waar ZERO voor stond: energie en de creatieve kracht. Door de werken van deze kunstenaars van ZERO bij elkaar te zetten, worden de gezamenlijke ambities van de kunstenaars ook meer dan duidelijk.

Wie deze zomer dan ook in Londen terecht komt, moet zeker een bezoekje brengen aan Skarstedt. Deze expositie is te zien tot en met 31 juli 2015.

BRON: Persbericht Skarstedt

Lees ook:Kunst met spijkers: de kwetsbaarheid van Günther Uecker
Lees ook:Museum Voorlinden zet in op onthaasting
Lees ook:Stedelijk toont radicale kunst
Lees ook:Hockney, Picasso, Tinguely en meer hoogtepunten uit de Kunstsammlung Würth
Lees ook:Young Stedelijk viert eerste verjaardag

1 Reacties // Reageer

One thought on “Stedelijk Museum en Skarstedt vieren 50e verjaardag van ZERO

  1. john Dilling

    ZERO 50, in een geweldige maar overzichtelijke samenstelling gemaakte tentoonstelling, in een woord? Prachtig.!

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>