Het verhaal van galerie Collection d’art

Aandacht voor Collection d’art LOGO: Cobra Amstelveen

Van 1969 tot 2004 bestond er in Amsterdam een beroemde galerie, Collection d’art. De oprichtster van deze galerie was Cora de Vries, die tot aan haar dood in 2010 nog steeds bezig was met kunst. Maar in haar Collection d’art-tijd maakte zij vooral bekenden en onbekenden, vrienden en voorbijgangers, studenten en critici deelgenoot van de ontwikkeling van de kunst. In het Cobra Museum wordt nu teruggeblikt op deze tijd. 

In het voormalige pand van Collection d’Art is tegenwoordig Borzo Kunsthandel uit Den Bosch gevestigd, waarmee een definitief einde kwam aan de galerie van Cora en Hans de Vries. Maar dan is daar deze tentoonstelling: Collection d’art is een tentoonstelling die het verhaal vertelt van een galerie, dat tegelijkertijd ook een soort thuis was voor een brede groep kunstminnaars. Cora de Vries zorgde er met Collection d’art voor dat kunstminnaars de kunst leerden ontdekken, van het realisme tot bezielde geometrie en het naoorlogse expressionisme. Daarbij werd niemand overgeslagen: van Co Westerik tot Markus Lupertz, van Armando tot Karel Appel. Dankzij dit beleid vormde zich rond Collection d’art al gauw een loyale groep van vaste bezoekers en kopers waaronder diverse museumdirecteuren.

Het Cobra Museum stelt nu samen met Miente Boellaard-Stheeman een tentoonstelling samen uit de persoonlijke collectie van Cora en Hans de Vries met werk van Constant, de Kooning, JCJ van der Heijden, Baselitz, Schoonhoven, Armando, Appel, Bogart en vele andere kunstenaars uit de tijd van Collection d’art. Deze tentoonstelling is te zien vanaf 17 januari tot en met 19 april 2015.

Lees ook:Werken Karel Appel reizen overzees naar The Philips Collection
Lees ook:Geboortedag Karel Appel (1921-2006)
Lees ook:Laatste editie van Cobra Buiten vormt hoogtepunt voor Kasteel Keukenhof
Lees ook:Galerie Post + García toont gouaches Eugène Brands
Lees ook:Klee en Cobra

2 Reacties // Reageer

2 thoughts on “Het verhaal van galerie Collection d’art

 1. Pauline de Rijke

  Ken Cora uit mijn hockeytijd Haar man Hans ontwierp het clubhuis en Cora ontwierp toen een plastiek voor binnen.Was bij de opening van haar 1ste galerie in de Heisteeg met toen een expositie van Anton Heyboers werk, die zij min of meer heeft ontdekt. Ben benieuwd of zij nog leeft en waar zij woont.Hoop op een reactie, vr. gr. Pauline.

    /   Reply  / 
 2. E. Meijers

  Beste Pauline en andere lezers,

  Cora is al in 2010 overleden, zoals erboven al staat. In ben bezig het pand te beschrijven op mijn site amsterdamsegrachtenhuizen.info. Als er nog foto’s van de galerie zijn, zou ik die graag willen plaatsen op mijn site.

    /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>