De Japanse invloed op de kunst van de meesterschilder

Vincent van Gogh
Les bateaux amarrés, 1888
Quay with Men Unloading Sand Barges
Museum Folkwang, Essen
Acquired in 1912 for Kunstmuseum Essen, since 1922 Museum Folkwang
© Photo: Museum Folkwang

Japanse kunst is van grote invloed geweest op tal van werken van diverse meesterschilders in de westerse wereld. Het is zelfs van fundamenteel belang geweest voor de ontwikkeling van het Europese modernisme. Grote meesters als Manet, Degas, Cezanne en Monet, Gauguin, Van Gogh, Bonnard en Vuillard werden door de Japanse stijl geïnspireerd. Museum Folkwang in het Duitse Essen heeft deze inspiratie daarom in kaart gebracht en een speciale expositie opgezet onder de naam Japanese Inspirations. 

De inspiratie komt vooral voort uit de diverse stijlmiddelen en de beeldgerelateerde motieven. Hun levendige belangstelling voor de Japanse kunst is duidelijk in veel opzichten: ze portretteren zowel artefacten als grondstoffen geïmporteerd uit Japan in hun werken, ze kozen de juiste Japanse picturale onderwerpen om hun eigen milieu in Europa af te beelden en ze kozen voor het vormgeven van de kleurenhoutsnede, bekend uit Japan. In combinatie met hun eigen picturale traditie en de ervaringen van hun tijd, was het  vooral de houtsnede, die het modernisme verder deed ontwikkelen in Europa. De houtsnede liet de creativiteit in de meesters los, wat een effect had tot ver in de 20e eeuw. 

De expositie in Folkwang biedt aandacht aan deze fascinerende tijd uit de kunstgeschiedenis. De focus binnen de expositie ligt op de periode tussen 1860 en 1910, de vroege fase en hoogtijdagen van de Japanse kunst in Frankrijk, het zogeheten Japonisme. De tentoonstelling zal belangrijke werken van de meest grote namen uit de tijd herbergen. Deze werken zijn afkomstig uit internationale musea en private collecties, gezamenlijk met kleurenhoutsnedes en attributen van Japanse meesters.

De tentoonstelling opent 27 september en is te zien tot en met 18 januari 2015.

Lees ook:Japanners staan in de rij voor internationale expositie Museum Boijmans Van Beuningen
Lees ook:Japanse tatoeages in Leiden
Lees ook:Rijksmuseum toont Japanse prenten uit collectie Elise Wessels
Lees ook:Kunstwereld zet zich in voor Japan
Lees ook:Leiko Ikemura – All about Girls and Tigers

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>