Allard Pierson Museum houdt Krim-goud voorlopig zelf

Een van de gouden objecten uit de Krim, een helm CREDITS: Allard Pierson Museum

Een van de gouden objecten uit de Krim, een helm CREDITS: Allard Pierson Museum

Het Allard Pierson Museum in Amsterdam heeft besloten het goud van de tentoonstelling De Krim – Goud en Geheimen van de Zwarte Zee voorlopig zelf te houden. In de afgelopen periode is het Allard Pierson Museum geconfronteerd met claims vanuit de Krim en vanuit Kiev met betrekking tot objecten uit de tentoonstelling.

Vier musea op de Krim menen dat, op basis van bruikleenovereenkomsten, de door hen uitgeleende objecten aan hen geretourneerd dienen te worden na afloop van de tentoonstelling. Het ministerie  van cultuur van Oekraïne stelt echter dat deze objecten staatseigendom zijn, en geretourneerd moeten worden naar Kiev. Omdat dit een unieke en ingewikkelde zaak betreft, heeft het Allard Pierson Museum besloten te zoeken naar een oplossing en zorgvuldig onderzoek te verrichten.

De afgelopen periode is onder meer uitgebreid juridisch onderzoek gedaan. Daarbij is onder meer gekeken naar de rechtskeuze, toepasbare wetgeving, internationale verdragen en de bruikleenovereenkomsten zelf. Het onderzoek heeft nog geen voldoende duidelijkheid opgeleverd. Daarom heeft het museum besloten voorlopig nog geen keuze te maken uit de claims en de objecten te retourneren aan één van de partijen. Wanneer objecten wel overgedragen zou worden aan één van de partijen, zou dit vrijwel zeker tot een claim leiden van de andere partij. Voor een museum als het Allard Pierson is dit een te groot risico.

Het Allard Pierson Museum zal zich daarom houden aan een uitspraak van een bevoegde rechter of arbiter, danwel nadere
overeenstemming tussen partijen. De betwiste objecten zullen veilig bewaard worden tot er duidelijkheid is.

Lees ook:DWDD pop-up museum in Allard Pierson Museum
Lees ook:Allard Pierson Museum krijgt nogmaals DWDD-pop-up museum
Lees ook:Het Rome van Augustus
Lees ook:Carice van Houten maakt Kröller-Müller-tentoonstelling voor DWDD Pop-Up Museum
Lees ook:Kröller-Müller Museum koopt opnieuw werken van Alexander Bogomazov

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>