Art of What schijnt licht op het taboe rond abortus

Airco Caravan’s 12 Week Old-Rug CREDITS: Airco Caravan

Nederland staat bekend als een land waar geen taboes gelden, een land waar alles mag en iedereen mag zeggen wat hij of zij wenst. Toch is het tegendeel waar. Dat bleek bij de opening van de expositie Art of What met 2.000 embryo’s bij GEMAK in Den Haag.

Alleen de aankondiging van de installatie van kunstenaar Airco Caravan (Amsterdam/ New York) werd al met gemengde gevoelens ontvangen. Een heftig onderwerp, abortus, en dat verbeelden met 2.000 siliconen embryo’s was gewaagd, misschien zelfs provocatief. De expositie toonde aan dat abortus hier toch nog een taboe blijkt te zijn, want praten over een abortus, dat doe je niet zomaar, laat staan een expositie over het onderwerp maken. Toch deed Airco Caravan het.

Airco Caravan bestelde 2.000 siliconen foetussen bij een pro-life organisatie, een organisatie waar deze expositie nou juist commentaar op geeft. De siliconen foetussen vormen de kern van de installatie. Door de enorme bestelling door Airco Caravan raakte de voorraad geheel uitverkocht, wat voorkwam dat de pro-life organisatie de foetussen zelf kon gebruiken voor promotie-activiteiten.

Ook de bezoekers die de expositie reeds bekeken betraden met enige reserve de ruimte. Toch waren ze achteraf onder de indruk en vonden de installatie inhoudelijk en indrukwekkend. “Toen ik de aankondiging zag, dacht ik eerst: ik weet niet of ik hier wel zin in heb.
Maar ik ben blij dat ik gekomen ben, het is fantastisch. Dit gaat tenminste ergens over.” Te zien is onder meer een gestileerde kroonluchter van kleerhangers, breinaalden en foetussen (By Any Means) met daaronder een lieflijk rond kleedje van 1.000 roze embryo’s (12 Week Old Rug). Ook de door de kunstenaar opgespaarde pilstrips van de laatste zeven jaar (allemaal door de kunstenaar zelf geslikt), die als bijna abstracte paneeltjes aan de muur werden gepresenteerd, leidde tot reacties. De pilstrips tonen immers aan dat je heel wat te slikken hebt, als je niet zwanger wilt worden. De pilstripkunst heet dan ook 810 Days en 1919 Days, waarbij ook ruimte is voor die ene vergeten pil in de strip. Ook panty’s waren een terugkerend element, als verwijzing naar Senga Nengudi, Amerikaanse radicale kunstenares uit de VS in de 70’s en naar de Nederlandse hedendaagse Hester Scheurwater.

Airco Caravan CREDITS: Airco Caravan

De tentoonstelling is niet bedoeld om mensen een mening op te leggen rond het onderwerp abortus. Wel wordt het aan de bezoeker zelf overgelaten of hij of zij nu voor of tegen abortus is. Door middel van deze expositie wordt weliswaar een controversieel onderwerp besproken, dat nog in de taboesfeer lijkt te liggen, maar de interpretatie is voor iedereen anders. Dat is het mooie aan kunst: het staat je vrij iets te vinden of iets niet te vinden. Airco Caravan is een kunstenaar die de controverse in de kunst niet schuwt en ook niet bang is om zaken eens in een ander daglicht te plaatsen. De kunstenaar maakt vooral gebruik van verf en canvas om werken op te maken. Kijk voor een impressie hier.

De expositie Art of What is te zien tot en met 28 juni in GEMAKStore in Den Haag.

 

Lees ook:Fort Kunstenaar: Boeddha in de Linie
Lees ook:Kunst app van de week: Eat Art
Lees ook:Tracey Emin’s retrospectief is ‘for adults-only’
Lees ook:Twaalfduizend zijden jurken in Heerlen
Lees ook:5 Valentijnscadeau tips voor kunstliefhebbers

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>