Sint- Jan tentoonstelling in Gent: zonder subsidie

Jan Hoet. Foto: Dominique Dierick

In deze tijden van bezuinigingen lijken Jan Hoet en co-curator Hans Martens het voortouw te nemen door de organisatie van de tentoonstelling Sint-Jan in de Sint Baafskathedraal te Gent zonder budget te realiseren. Sint- Jan is met 75 hedendaagse kunstwerken naast TRACK de tweede grote kunsttentoonstelling in Gent deze zomer. Je kunt er onder meer werken van Jan Fabre, Berlinde de Bruyckere, Damien Hirst, Wim Delvoye, Kris Martin, Michaël Borremans en Navid Nuur bekijken. Afgelopen weekend werd de tentoonstelling feestelijk geopend en dat leverde meteen een boete voor één van de kunstwerken op.

Voor de kathedraal stonden namelijk twee mini-coopers (met de neuzen tegen elkaar aan) verkeerd geparkeerd (op de één stond TRACK en de ander Sint-Jan). Sint-Jan zou oorspronkelijk gelijktijdig met TRACK openen. Hier was echter bezwaar tegen vanuit de organisatie van TRACK en de stad Gent. De Sint-Jan tentoonstelling zou namelijk een protest tegen TRACK zijn, gezien het feit dat TRACK op 3,5 miljoen aan subsidiegelden kon rekenen, terwijl Sint-Jan zonder enig budget is ontstaan.

Jan Fabre Foto:Dominique Dierick

Foto:Dominique Dierick

Er was geen geld om kunstenaars, galeries of verzamelaars die een werk uitleenden te betalen. Noch was er budget voor het vervoer en de installatie van de werken. Kortom alle 61 bekende en minder bekende kunstenaars hebben belangeloos meegewerkt aan Sint-Jan en veelal hun eigen werken naar de kathedraal gebracht. Jan Hoet gaat in de tentoonstelling op zoek naar sporen van religiositeit en spiritualiteit in hedendaagse kunst. De kunstenaars lieten zich inspireren door de kathedraal en het Lam Gods van Jan van Eyck. Langs een route van het portaal tot in de crypte kom je alle 75 kunstwerken tegen. Met zowel indrukwekkende als subtiele werken, moet je (net als bij TRACK) soms goed opletten om niet zomaar een kunstwerk voorbij te lopen.

Kris Martin. Foto: Dominique Dierick

Berlinde De Bruyckere Foto: Dominique Dierick

Een zeven meter lang zwaard van kunstenaar Kris Martin hangt bijvoorbeeld in het portaal als een dreigend zwaard van Damocles boven je hoofd. Je stuit op de vijf watertanks gevuld met water uit de Trevi fontein van Mandla Reuter die tot één van de favorieten van Hans Martens behoren en vergeet niet de designstoelen van Maarten van Zeveren die in contrast staan met monumentale locatie. Martin maakte overigens ook het kleinste werk van de tentoonstelling, een vergulden bij in de glazen omhulling van het Lam Gods. Kris Martin zegt: “Choqueren of godslasterlijk zijn, wilde niemand. Dat zou te gemakkelijk zijn. De sfeer is sereen. Kijk maar naar dat werk dat Michaël Borremans op het hoofdaltaar plaatste. Ik word er zowaar lyrisch van.”

De tentoonstelling Sint-Jan is van 2 juni tot en met 29 juli te zien in de Sint Baafskathedraal te Gent. Deze kathedraal is gratis toegankelijk voor publiek en zeker een must- see bij een bezoek aan Gent.

 

Lees ook:TRACK in Gent: Tips
Lees ook:Kunst app van de week: TRACK
Lees ook:Gent staat deze zomer geheel in het teken van kunst
Lees ook:Kunst in beeld: Carll Cneut in actie
Lees ook:Feest in Gent bij de Gentse Feesten

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>