De 10 belangrijkste hedendaagse kunstenaars volgens Newsweek

Het Amerikaanse weekblad Newsweek heeft onlangs haar top 10 van belangrijkste hedendaagse kunstenaars bekend gemaakt. Uiteraard is deze lijst hoogst subjectief, maar opvallend is wel dat bijvoorbeeld Ai Weiwei, die recent nog bij Time Magazine in de top 100 meest invloedrijke personen stond, niet op deze lijst voorkomt en ook andere kunstenaars ontbreken.

Gillian Wearing, I’m desperate, 1992-3

1. Gillian Wearing (UK): Won in 1997 de Turner Prize van Tate Gallery. Haar werk is onderdeel van de vaste collectie van onder andere het MoMA, Guggenheim en Tate Gallery.

2. Christian Marclay (USA): Won recent de Gouden Leeuw bij de Biënnale van Venetië. Zijn werk kun je onder andere terug vinden in de collecties van het MoMA, Kunstmuseum Basel en the Whitney Museum of American Art.

3. Marjetica Potrč (SI): Won in 2000 de Hugo Boss Prize van het Guggenheim Museum. Collecties waarin je haar werk terug kunt vinden zijn onder andere die van het MoMA en the National Museum of Art, Architecture and Design in Oslo.

4. Artur Zmijewski (PL): Zal de zevende Biënnale van Berlijn samenstellen (2012). Zijn werk kun je bijvoorbeeld terugvinden bij het Bonnefantenmuseum en het Ludwig Museum in Boedapest. De Hallen heeft op dit moment (t/m 13 juni) een tentoonstelling met daarin ook werk van Zmijewski.

5. Tacita Dean (UK): Won in 2006 de Hugo Boss Prize van het Guggenheim Museum. Haar werk maakt onder andere deel uit van de vaste collectie van Museum de Pont, het MoMA en het Museo Reina Sofía.

6. Sophie Calle (FR): Won in 2010 de Hasselblad Award. In 2004 had ze een overzichtstentoonstelling in het Centre Pompidou. Verder kun je haar werk nog tegenkomen bij bijvoorbeeld het Brooklyn Museum en het Metropolitan Museum.

7. Francis Alÿs (BE):  Won in 2010 het BACA Laureaat. Momenteel heeft het MoMA een grote tentoonstelling van hem. Verder kun je zijn werken onder andere in de collecties van de Goetz Sammlung, Reina Sofia en het Bonnefantenmuseum.

8. Jeff Wall (CA): Kreeg in 2008 de Audain Prize for Lifetime Achievement. Je kunt zijn werk momenteel in het Paleis voor Schone Kunsten te Brussel bekijken tijdens de Bozar Expo. Verder kun je zijn werk onder andere in het MoMA, de Tate Gallery en the Art Institute of Chicago zien.

9. Jeff Koons (USA): Zijn werk Cracked Egg (Blue) won in 2008 de Charles Wollaston Award. Zijn werken zijn onder andere te vinden in de collecties van 3 verschillende Guggenheims, het Groninger Museum en het MoCA.

10. Damien Hirst (UK): Won in 1995 de Turner Prize van Tate Gallery. Zijn werk is onder andere te zien in het Kunstmuseum Wolfsburg, Centraal Museum Utrecht, en het MoMA.

Lees ook:Bijzondere werken van Do Ho Suh
Lees ook:Duncan Campbell wint Turner Prize 2014
Lees ook:Felix the Cat wint Turner Prize
Lees ook:Tate Gallery geeft schilderij Constable terug na nazi-diefstal
Lees ook:De 25 populairste musea op Twitter

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>