Oude Kerk lanceert vernieuwende luisterroute met actrice Halina Reijn

Halina Reijn als stem van de Oude Kerk CREDITS: Beeld via Coebergh PR

Op 11 april lanceert de Oude Kerk een vernieuwende luisterroute, ingesproken door actrice Halina Reijn. Deze luisterroute, een geluidswandeling van een uur, ontstijgt het niveau van de gebruikelijke audiotour. Met verhalen, interviews en muziek leidt Halina Reijn de bezoekers door het oudste gebouw van Amsterdam. Aan bod komen de geschiedenis van de kerk, historische personages, verborgen verhalen waarvan de bezoeker normaal geen weet heeft, hedendaagse kunst en hedendaagse kunstenaars. De Nederlands- én Engelstalige luisterroute is vanaf 11 april gratis verkrijgbaar bij de Oude Kerk of via www.oudekerk.nl.

In de luisterroute geeft actrice Halina Reijn een verrassende impressie van de Oude Kerk. De bezoeker ontdekt het huisje van mevrouw Bijtelaar, hoort over de kapel waar Rembrandt in ondertrouw ging, over de vrouw die haar pantoffel naar Maria gooide en over de relatie tussen de Kerk en de omringende raamprostitutie. Naast Halina Reijn doen ook andere betrokkenen in de luisterroute hun verhaal. Zo is er een ‘ontmoeting’ met kunstenaar Sara Vrugt, die een bijzonder project met de kerkstoelen uitvoerde. Je hoort oud-prostituee Mariska Majoor, die vertelt over de oorsprong van de prostitutie op de Wallen. En ten slotte vertelt directeur Jacqueline Grandjean over de Japanse kunstenaar Atzu die een kunstwerk op het dak van de kerk maakte.

Met deze luisterroute geeft de Oude Kerk een nieuwe draai aan de traditionele museum audiotour. De vertelster leidt haar gehoor stap voor stap door het monumentale gebouw en geeft uitleg en commentaar bij alles wat zij onderweg samen tegenkomen. Interviews met medewerkers, historische geluidsopnamen en muziek vormen een onlosmakelijk onderdeel van de vertelling. De bezoeker krijgt als vanzelf het gevoel door een film te lopen. De brede focus en toegankelijke vertelstijl maken deze luisterroute laagdrempelig en geschikt voor een breed publiek. Uit onderzoek blijkt dat gebruikers van luisterroutes hun museumbezoek positiever beoordelen dan niet-gebruikers. “Met de luisterroute maken erfgoedinstellingen een stap van het kunsthistorisch, objectgericht presenteren naar het vertellen van een breder en toegankelijker verhaal over zichzelf”, aldus initiatiefnemer en cultuuradviseur Johan Idema. Hij ontwikkelde het concept voor de luisterroutes. De luisterroute Oude Kerk is mogelijk gemaakt dankzij een bijdrage van het Mondriaan Fonds.

De Oude Kerk is een belangrijk religieus monument midden op de Amsterdamse Wallen. Het is een ontmoetingsplek en vrijplaats waar architectuur, woord, beeld, rituelen en gedachtevorming de geest van onze tijd en die van vorige eeuwen blootleggen. De Oude Kerk vormt als oudste gebouw van de stad een geduldige arena die mensen uit verschillende windhoeken omarmt. Geïnspireerd door haar historische voorganger, een in 1306 gewijde kerk waar gedachtevorming en (bouw)kunst van dagelijks belang waren, neemt de Oude Kerk cultureel geheugen als uitgangspunt voor haar artistieke programmering. In onze snel veranderende, pluriforme maatschappij wil de Oude Kerk haar publiek laten nadenken over de wereld om zich heen. Na een omvangrijke restauratie tussen 1955 en 2013 profileert de Oude Kerk zich als historisch monument met hedendaagse kunst.

BRON: Persbericht Oude Kerk via Coebergh PR

Lees ook:Beelden aan Zee lanceert innovatieve audiotour met Isolde Hallensleben
Lees ook:Sarah van Sonsbeeck in de Oude Kerk
Lees ook:Oude Kerk brengt solotentoonstelling van Tony Oursler
Lees ook:Germaine Kruip maakt het onzichtbare zichtbaar in de Amsterdamse Oude Kerk
Lees ook:Come Closer in de Oude Kerk

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>