Masterclass met chef-dirigent Marc Albrecht

Leren van een meester CREDITS: Orkest.nl

Marc Albrecht, chef-dirigent van het Nederlands Philharmonisch Orkest | Nederlands Kamerorkest, geeft op donderdag 16 en vrijdag 17 april 2015 een masterclass aan studenten orkestdirectie van de Conservatoria van Amsterdam en Den Haag. Deze masterclasses vinden plaats in de NedPhO-Koepel in Amsterdam-Oost, de thuisbasis van het Nederlands Philharmonisch Orkest | Nederlands Kamerorkest, en zijn gratis toegankelijk voor publiek. 

Marc Albrecht is sinds september 2011 chef-dirigent van zowel het Nederlands Philharmonisch Orkest als De Nationale Opera. Hij kreeg het vak met de paplepel ingegoten. “Mijn vader was dirigent en als klein jongetje ging ik met hem mee naar opera’s en concerten. Na verloop van tijd las ik de partituur mee vanuit de orkestbak maar tot mijn 16e vond ik dirigeren niet iets bijzonders. Tegen het einde van mijn schooltijd speelde ik trombone in een jeugdorkest in Beethovens Symfonie nr. 5. Trombonisten hebben tijdens dit stuk weinig te spelen en zitten tijdens de repetities vaak een beetje niks te doen. Ik las dan de orkestpartituur en kende die na een tijdje uit mijn hoofd. Op een gegeven moment nodigde de dirigent me uit op de bok: ‘Vandaag geef ik je een half uur, kijk maar hoe ver je komt’. Hij gooide me in het diepe. Maar de studenten volgden me, ze speelden echt anders dan gewoonlijk, zonder dat ik iets uitlegde. Toen realiseerde ik me dat ik me, muzikaal gezien, kon uitdrukken in het dirigeren, en dat voelde goed.”

De Masterclass Marc Albrecht vindt plaats op 16 en 17 april van 19.30 tot 22.30 uur. Kaarten zijn te reserveren op www.orkest.nl.

Het programma omvat Von Weber Der Freischütz: Ouverture en Brahms Deel 1 en 4 uit Symfonie nr. 1. De kandidaten zijn Konradin Herzog (Zweden), David Niemann (Duitsland), Huba Holloköi (Hongarije) en Nicolò Umberto Foron (Italië)

 

Lees ook:Chef-dirigent Marc Albrecht geeft masterclass
Lees ook:Nuno Coelho eerste assistent-dirigent bij Nederlands Philharmonisch Orkest
Lees ook:Nederlands Philharmonisch Orkest | Nederlands Kamerorkest bestaat 30 jaar
Lees ook:Koperblazers Nederlands Philharmonisch Orkest openen vernieuwd Oosterpark
Lees ook:Januari is Mozart-maand bij het Nederlands Kamerorkest

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>