Magali Reus maakt nieuw werk voor Stedelijk

CREDITS LOGO: Stedelijk Museum

Dit najaar presenteert het Stedelijk Museum Amsterdam de eerste museale solotentoonstelling van Magali Reus (Den Haag, 1981), een van de opvallendste kunstenaars van dit moment. Speciaal voor de tentoonstelling in het Stedelijk maakt Reus nieuw werk, mede dankzij een bijdrage van het Stedelijk en het Mondriaan Fonds. 

De tentoonstelling, te zien vanaf 10 september, toont onder meer een serie sculpturen die Magali Reus speciaal voor de tentoonstelling in het Stedelijk maakt. Hierin speelt zij met onze verwachtingen van objecten die een sterke relatie hebben met het lichaam, ditmaal van zowel mens als dier.

In deze nieuwe serie heeft zij gebruik gemaakt van complexe stof- en leerverwerkingsprocessen als laser graveren en contourstansen om sculpturale vormen te creëren die weliswaar niet direct verwijzen naar bestaande objecten, maar wel associaties oproepen met bijvoorbeeld zadels, dekens en motoren. Een element van ‘camp’ of het groteske zit in de uitvergroting van de (dierlijke) vormen, die enerzijds een sterk fysieke lading hebben en tegelijk door hun overdrijving een wonderlijke theatrale aanwezigheid uitdragen. Daarnaast vallen de werken op door hun complexe materialiteit en uitbundige ornamentiek.

Magali Reus zelf over de serie in wording: “Met deze nieuwe werken wil ik iets ontembaars overbrengen. De objecten hebben een dierlijke kwaliteit, ook door hun kolossale omvang en de verwijzingen naar huid, buidels en botten. Deze sculpturen heb ik een complexe constructie meegegeven. Tegelijk hebben ze, door de combinatie van handmatige en industriële productieprocessen, een enorme gelaagdheid aan details en ornamenten. Met al die tegenstrijdige elementen stond mij steeds een wringend, maar toch harmonisch geheel voor ogen. De betekenis is niet eenduidig, en ook met de titel van de tentoonstelling hoop ik die op te schudden – ‘mustard’ is western slang voor: ‘to unsettle or disturb cattle’.”

Bij haar tentoonstelling in het Stedelijk Museum zal ook architectuur een belangrijke rol spelen; Magali Reus heeft een ruimtelijke installatie ontworpen met wanden waarin een tweede serie werken zal worden geïntegreerd, naast de nieuwe serie, die vrij in de ruimte komt te staan.

De tentoonstelling is vanaf 10 september aanstaande te zien tot en met 27 november. De opening van Magali Reus – Mustard is op vrijdagavond 9 september, samen met de tentoonstelling Mohamed Bourouissa: HORSEDAY, en publiek toegankelijk. Het Stedelijk is op vrijdagavond geopend tot 22.00 uur. Het programma wordt eind augustus bekend gemaakt.

BRON: Persbericht Stedelijk Museum Amsterdam 

Lees ook:Magali Reus wint Prix de Rome 2015
Lees ook:Zeven stoelen in zeven dagen van Ineke Hans
Lees ook:Wolkendeken in Oss
Lees ook:Stedelijk Museum presenteert werk Saskia Noor van Imhoff
Lees ook:Deze zomer: Jean Dubuffet in de Rijksmuseumtuinen

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>