Kunsthal Rotterdam: The Museum of Everything

01 Henry Darger, Detail The Museum of Everything CREDITS: Kunsthal Rotterdam

Dit voorjaar heeft de Kunsthal Rotterdam een bijzondere gast in huis: The Museum of Everything. Deze tentoonstelling annex museum biedt een toonaangevend overzicht van meer dan honderd zogeheten outsider artists. The Museum of Everything is befaamd om zijn krachtige en imposante installaties, waarin het werk wordt gepresenteerd van kunstenaars die opereren buiten het domein van de academische kunst, de officiële kunstgeschiedenis en haar logica en taal. Het publiek wordt uitgenodigd om de wondere wereld van het Museum te ontdekken; de machtige sprookjespanorama’s van de conciërge Henry Darger uit Chicago, het droomuniversum van de Indiase wegenbouwer Nek Chand Saini, de torenhoge visioenen van de Chinese fabrieksarbeidster Guo Fengyi, en Sam Doyle, de Afro-Amerikaan wiens grafische vertolkingen van zijn kijk op de geschiedenis een bron van inspiratie vormden voor Jean-Michel Basquiat.

De tentoonstelling omvat ook enkele van de al meer gevestigde namen die bekend werden door de kunstenaar Jean Dubuffet, zoals Augustin Lesage, mijnwerker en spiritist, en de anonieme sculpturen die we kennen als Les Barbus Müller. Meer recente ontdekkingen zijn de Roemeense straatcollages van Ion Bîrlădeanu, en de Japanse worstelfanaat Tomoyuki Shinki. Ook Nederlandse kunstenaars komen aan bod, van de obsessieve biografische illustrator Willem van Genk tot opkomende persoonlijkheden als Marianne Schipaanboord en Paulus de Groot. Gedurende de tentoonstelling wordt een deel van de werken belicht in toegankelijke essays van internationaal bekende kunstenaars zoals David Byrne, Ed Ruscha, Marlene Dumas, John Baldessari, Christian Boltanski en vele anderen. De tentoonstelling omvat een samenwerking met het tijdschrift Kunstschrift, waarin het fenomeen van de niet-academische kunst in een bredere historische context wordt geplaatst, en waarin wordt verteld hoe het zich bevrijdde.

The Museum of Everything biedt geen alledaagse kennismaking met kunst. De installaties van het reizende Museum worden gecreëerd in samenwerking met de Oscargenomineerde productiedesigner Eve Stewart (The King’s Speech, Les Misérables, etc.) en hebben wereldwijd al meer dan 750.000 bezoekers verwelkomd. Een ingenieus parcours in de Kunsthal voert de bezoeker mee in de werelden van onconventionele creatieve makers. Werelden waar de gangbare regels van kunst worden vervangen door de beeldtaal van dromen, rituelen en details. In The Museum of Everything heeft de verbeelding vrij spel.

De termen outsider art, art brut, naïeve – of primitieve kunst worden vaak gebruikt om het werk te beschrijven van kunstenaars die buiten het conventionele kunstcircuit creëren. The Museum of Everything hanteert geen van deze etiketten. Het geeft er de voorkeur aan deze individuele, niet-academische kunstenaars te beschrijven als “onontdekte, onbedoelde, ongetrainde, en niet geclassificeerde kunstenaars van de moderne tijd”. Want het Museum of Everything is veel meer dan een rondreizende tentoonstelling. Het vormt de neerslag van een filosofisch pleidooi voor culturele gelijkheid. De Engelse oprichter van The Museum of Everything, James Brett, is op een missie: “Imitatoren en valse messiassen, pas op… er bestaat niet zoiets als outsider art! Wij wijzen alle discriminerende definities en etiketten af. Wij strijden voor het universele recht op vrije beeldende  expressie… niet voor een kleine groep van uitverkorenen, maar voor iedereen!”

De laatste decennia toont de kunstwereld in Nederland toenemende belangstelling voor het werk van deze autodidactische kunstenaars die blijk geven van uitzonderlijke verbeeldingskracht en buitengewoon talent. Na baanbrekende tentoonstellingen in Parijs, Moskou, Venetië en Londen kan nu ook een breed publiek in de Kunsthal Rotterdam kennismaken met The Museum of Everything. De tentoonstelling kan zich meten met de meest belangwekkende shows van deze kunst in Europa, en is de eerste die dit werk op deze schaal toont in Nederland. Een van de ruimtes is geheel gewijd aan het levenswerk van Henry Darger, de beroemdste onder de Amerikaanse ontdekkingen. Zijn monumentale illustraties worden voor het eerst gepresenteerd in de oorspronkelijke reeksen, een visuele verhaallijn die was vernietigd door het in delen verkopen van zijn boeken uit winstbejag. Een tweede ruimte wordt gewijd aan een torenhoge corridor van geschilderde rollen door de Chinese fabrieksarbeidster Guo Fengyi. Deze visionaire kunstenaar zette haar creatieve energie in ter bestrijding van de slopende ziekte waaraan zij uiteindelijk bezweek. Maar haar legende leeft voort. In recente jaren is haar imposante oeuvre getoond in onder meer de Londense Hayward Gallery, de Carnegie International in Pittsburg en de Biennale van Venetië in 2013.

Tijdens de tentoonstelling vindt een begeleidend programma plaats in de Kunsthal Rotterdam en bij diverse partnermusea, galerieën, academies en universiteiten, waaronder het Van Gogh Museum in Amsterdam, het Cobra Museum in Amstelveen en Museum Het Dolhuys in Haarlem. Op 16 en 17 april organiseert de Kunsthal bovendien ‘The Weekend of Everything’, met workshops, lezingen, rondleidingen, films, muziek en een open podium voor DIY kunst voor iedereen.

The Museum of Everything presenteert werk van de kunstenaars Ion Bîrlădeanu, Morton Bartlett, James Castle, Henry Darger, Sam Doyle, William Edmondson, Guo Fengyi, Willem van Genk, Paulus de Groot, Paul Laffoley, Augustin Lesage, Aleksander Lobanov, Martín Ramírez, Vasilij Romanenkov, Nek Chand Saini, Marianne Schipaanboord, Tomoyuki Shinki, Marcel Storr, George Widener, Scottie Wilson en vele anderen.

Deze tentoonstelling is te zien vanaf 5 maart tot en met 22 mei.

BRON: Persbericht Kunsthal Rotterdam

Lees ook:Koningin Máxima opent Outsider Art Museum
Lees ook:Tim Hollander verovert de Kunsthal
Lees ook:Kunsthal en ING organiseren eerste Kunstbuzz voor scholieren
Lees ook:Kunsthal eert 8mm film
Lees ook:24 uur Cultuur in Rotterdam

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>