Jeroen van der Most verandert Rembrandt in Van Gogh

Wat krijg je als je het Joodse Bruidje van Rembrandt van Rijn met behulp van moderne technieken omzet tot een werk zoals Vincent van Gogh dit had kunnen maken? Dat zie je in deze video van kunstenaar Jeroen van der Most. Met de techniek van deze dag is het mogelijk gebleken om dit beroemde werk uit het Rijksmuseum namelijk daadwerkelijk ‘om te toveren’ tot een geheel ander werk. 

Jeroen maakte voor de ‘tovertruc’ gebruik van een zogeheten kunstmatig intelligent neuraal netwerk. “Dit is een computersysteem dat (enigszins) functioneert als het menselijk brein. Een traditioneel computersysteem voert slechts opdrachten, in de vorm van computercode, uit. Een neuraal netwerk handelt in sterkere mate zelfstandig en is sterker in staat te begrijpen wat het ziet of doet. Dit maakt neurale netwerken erg geschikt om bijvoorbeeld afbeeldingen snel te interpreteren en zaken daarin te herkennen. Iets waar mensen ook goed in zijn, maar ouderwetse computerprogramma’s veel minder. In het geval van mijn filmpje gaat het om een neuraal netwerk dat in staat is stijl binnen een schilderij te onderscheiden van vorm. Daardoor is het vervolgens in staat om de stijl, bijvoorbeeld van Van Gogh, over de vormen in een Rembrandt heen te leggen. Daardoor lijkt het alsof de Rembrandt geschilderd is door Van Gogh. Neurale netwerk technieken toegepast op afbeeldingen en kunst nemen sinds ongeveer een jaar een gigantische vlucht. Razendsnel wordt de techniek geavanceerder. Voor een filmpje als dat van mij is momenteel nog zware hardware nodig; waar we over een jaar staan is niet te voorspellen. In mijn ogen is dit de meest interessante ontwikkeling op technisch vlak binnen de kunst van dit moment.”

Kijk en ervaar zelf…

Rembrandt’s Jewish Bride as seen by Van Gogh from Jeroen van der Most on Vimeo.

Lees ook:De Van Gogh van de toekomst, gemaakt op de computer
Lees ook:Hommage aan Jackson Pollock
Lees ook:Salon Van Gogh in het Vincent van GoghHuis
Lees ook:In the Picture keert terug!
Lees ook:Rembrandt te zien in spiegelbeeld

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>