Kunst op YouTube: Bill Alexander

Kunst op YouTube CREDITS LOGO: YouTube

YouTube en tal van andere videokanalen op internet: ze bieden een bron van inspiratie. Ook op het gebied van kunst zijn er op deze kanalen veel mooie video’s te vinden. Kunst.blog.nl wil met de nieuwe rubriek ‘Kunst op YouTube’ proberen elke vrijdag om 16.00 uur leuke, mooie, grappige en ontroerende vormen van kunst te tonen. Ter inspiratie of gewoon omdat het mooi of leuk is! Deze keer komt Bill Alexander aan bod. 

De tip voor Bill Alexander is afkomstig van één van de lezers van Kunst.blog.nl, Hank. Waarvoor dank, Hank!

Bill Alexander valt in dezelfde categorie als Bob Ross, een schilder die pas geleden al aan bod kwam en waar ik zelf mee opgegroeid ben. Hank wees mij op de leraar van Bob Ross, Bill Alexander. Deze Duitse kunstenaar leerde Bob Ross de beginselen van het nat schilderen, een techniek die beiden vol overgave en passie via een tv-show op hun publiek overbrachten.

Dat Bill/William goed kon schilderen bleek al vroeg in zijn leven. Zijn doorbraak kwam echter door een ongelofelijke speling van het lot tot stand. Als Duitse jonge man werd hij opgeroepen voor de Duitse Wehrmacht tijdens de Tweede Wereldoorlog, waarna hij uiteindelijk door de Geallieerden overmeesterd werd. In het kamp waarin hij gevangen werd genomen, ontpopte hij zich eerst als ‘barber’, die de baarden en snorren van de soldaten in toom moest houden. Maar tegelijkertijd hield hij zich bezig met het schilderen van landschappen uit de omgeving. Die landschappen die hij in zijn ‘barbershop’ toonde werden vervolgens ontdekt door een hooggeplaatste officier. Het was het begin van zijn carrière als kunstenaar. Wat begon met het schilderen van portretten, eindigde met een emigratie naar Canada en daarna de Verenigde Staten.

Het leven van Bill Alexander was niet gemakkelijk, ook al lag er aan de overkant van de oceaan een nieuwe toekomst voor hem open. Wie echt alle ins en outs uit het leven van Bill Alexander wil weten, kan het beste op de speciale website een kijkje nemen die voor hem is opgericht. Het verhaal van Bill Alexander is het lezen meer dan waard. Zijn erfenis is nu nog steeds zichtbaar op onder meer YouTube. Helaas is het in dit geval niet mogelijk om filmpjes in te sluiten zoals dit normaal gebeurt in deze rubriek, maar wie op de volgende links klikt, zal meerdere filmpjes te zien krijgen van het werk van Bill.

https://www.youtube.com/watch?v=DRY7_q6osEg

https://www.youtube.com/watch?v=X2DfWFWJFpI

https://www.youtube.com/watch?v=y2oNiFTwd-Y

 

Lees ook:Kunst op YouTube: Bob Ross
Lees ook:Jos van Riswick schildert op YouTube
Lees ook:Kunst op YouTube: Holton Rower
Lees ook:Kunst op YouTube: Sabrina Hill
Lees ook:Kunst op YouTube: Rachel Ryle

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>