Kunst op YouTube: Bob Ross

Kunst op YouTube CREDITS LOGO: YouTube

YouTube en tal van andere videokanalen op internet: ze bieden een bron van inspiratie. Ook op het gebied van kunst zijn er op deze kanalen veel mooie video’s te vinden. Kunst.blog.nl wil met de nieuwe rubriek ‘Kunst op YouTube’ proberen elke vrijdag om 16.00 uur leuke, mooie, grappige en ontroerende vormen van kunst te tonen. Ter inspiratie of gewoon omdat het mooi of leuk is! Deze keer komt Bob Ross aan bod. 

Bob Ross was een Amerikaanse landschapsschilder die op televisie mensen liet zien hoe je de mooiste landschappen kon creëren met slechts verf, verfmaterialen en een canvas. De serie The Joy of Painting werd opgenomen van 1982 tot en met 1993. Ook ik keek graag naar de serie en stond vaak versteld dat op zo’n eenvoudige wijze de mooiste schilderijen konden ontstaan. Helaas, het penseel en ik liggen elkaar nog steeds niet zo, ondanks de tutorials van Ross, maar mooi om naar te kijken was het zeker.

Helaas is Bob Ross in 1995 overleden aan de gevolgen van kanker, maar zijn erfenis in de vorm van de tv-serie leeft nog steeds voort. Op diverse zenders wereldwijd wordt The Joy of Painting nog steeds uitgezonden en anders is er natuurlijk YouTube waar je delen van zijn serie kunt terugzien. Waarom Ross wereldwijd zo’n groot publiek wist aan te spreken? Heel simpel: zijn persoonlijkheid en zijn talent om anderen iets te leren op een eenvoudige wijze. Als hij een boompje tekende, dan tekende hij er een boompje naast, omdat iedereen een vriendje moest hebben, ook een boom. Fouten maken bij het schilderen kon in de ogen van Ross ook niet, alle ‘happy little accidents’ maakten het schilderij uiteindelijk beter, juist omdat ze gebeurden.

Zijn benadering van het schilderen en de prachtige resultaten zorgden er voor dat mensen Bob Ross in de armen sloten. Twintig jaar na zijn overlijden is hij nog steeds mateloos populair en terecht. Door Bob Ross kreeg schilderen op televisie een nieuwe lading en leerden mensen eeuwenoude technieken, die ze nog steeds gebruiken bij het schilderen van de meest prachtige landschappen.

Kijk op de website van Bob Ross voor meer informatie of geniet van de vele filmpjes op YouTube.

Lees ook:Kunst op YouTube: Bill Alexander
Lees ook:Kunst op YouTube: Sabrina Hill
Lees ook:Kunst op YouTube: Rachel Ryle
Lees ook:Kunst op YouTube: Holton Rower
Lees ook:Kunst op YouTube: Ebru Art

2 Reacties // Reageer

2 thoughts on “Kunst op YouTube: Bob Ross

 1. Hank

  Inderdaad was Bob een fenomeen. Echter hij is niet 10 maar 20 jaar geleden overleden.. Om precies te zijn op 4 juli 1995. Wat ook een leuk weetje is dat Bob Ross eigenlijk een bestaand TV programma heeft overgenomen c.q. voortgezet. Dat was het programma van Wilhelm ” Bill” Alexander. Op You Tube kun je ook diverse filmpjes van hem zien. En ook de nog immer actieve TV schilder Gary Jenkins is ooit door Bill Alexander op TV geintroduceerd. Hij Landschappen en Gary bloemen. De Godfather van de TV schilders ( Bill was eigenlijk afkomstig uit Koningsbergen in Oost Pruisen en in 1945 geimmigreerd naar de USA) ) is in 1997 overleden.

    /   Reply  / 
  1. José van der Wegen Auteur

   Beste Hank,

   Inderdaad, een foutje van mijn kant: 1995 is inderdaad niet tien jaar geleden maar 20! Een vlaag van verstandsverbijstering waarschijnlijk… Ik heb het direct verbeterd! En bedankt voor de tip van Wilhelm ‘Bill’ Alexander! Deze zal ik zeker ook een keer in de rubriek aan bod laten komen!

   Groet,

   José van der Wegen

     /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>