De onbekende kunstverzameling van David Bowie

Bowie als collector, zijn grootste geheim CREDITS FOTO: Gavin Evans via Sotheby’s

David Bowie was een popicoon, een groot artiest en helaas een te vroeg overleden muzikant. Eerder dit jaar sloot het Groninger Museum een uiterst succesvolle tentoonstelling af, waarbij Bowie de hoofdpersoon was. Ten tijde van de expositie overleed de muzikant, wat een nog grotere boost aan het aantal bezoekers gaf. Maar wat veel mensen niet weten is dat David Bowie een fervent kunstverzamelaar was. En een deel van die collectie zal later dit jaar bij Sotheby’s onder de hamer gaan!

Het leven dat Bowie leidde als kunstverzamelaar hield hij goed verborgen voor de buitenwereld. In november van dit jaar zal de collectie echter dan toch onthuld worden. Sotheby’s houdt dan een veiling in drie delen waarbij zo’n 400 items uit de collectie van Bowie geveild worden. In het hart van deze veiling bevindt zich Bowie’s collectie van moderne en hedendaagse Britse kunst. In totaal gaat het om zo’n 200 werken van de meest belangrijke Britse kunstenaars uit de 20e eeuw zoals Henry Moore, Graham Sutherland, Frank Auerbach en Damien Hirst. Maar ook surrealistische werken, hedendaagse Afrikaanse kunst en het werk van de Italiaanse designer Ettore Sottsass en de Memphis Group bevinden zich in de collectie. Opvallend aan de totale collectie is dat het een weerspiegeling toont van de geest van Bowie. Bowie keek niet naar reputatie van de kunstenaar, maar naar zijn eigen reactie op de individuele visie van iedere kunstenaar in zijn collectie.

Omdat het om een bijzondere collectie gaat zal deze een zogenoemde World Tour gaan maken. Van 20 juli tot en met 9 augustus is een groot deel van de werken te zien in Londen, gevolgd door Los Angeles op 20 en 21 september, New York van 26 tot en met 29 september en Hong Kong van 12 tot en met 15 oktober. Daarna verhuizen de werken weer terug naar Londen, waar ze van 1 tot en met 10 november tentoongesteld worden bij Sotheby’s Galleries in New Bond Street. Daarmee krijgen fans van Bowie, kunstverzamelaars en kunsthistorici een eenmalige kans om een dergelijke collectie en verzameling van dichtbij te bekijken. De werken zelf gaan vervolgens op 10 en 11 november onder de hamer in drie verschillende veilingen.

Meer informatie over de veilingen is te vinden via deze link.

BRON: Persbericht Sotheby’s

Lees ook:National Portrait Gallery Londen ontvangt gift van Lord Snowdon
Lees ook:Sotheby’s veilt werk van nepkunstenaar
Lees ook:Picasso-collectie verwisselt van eigenaar bij Sotheby’s
Lees ook:Half hond David Bowie te koop
Lees ook:Laatste maand van David Bowie is in Groninger Museum

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>